Na tržištu su sve pristupačnije, a ulaganje u ovaj dodatak vrlo brzo može da uštedi dosta novca, sačuva nerve i čak spase zatvorske kazne, jer posedovanje video snimka u slučaju bilo kakvog incidenta može na sudu da bude presudan dokaz da niste krivi.

Kamera za snimanje vožnje polako postaje obavezan deo “opreme” automobila i sigurno može da vam olakša neprijatnu situaciju ukoliko dođe do neke nesreće na putu.

Da razjasnimo odmah – snimanje auto kamerom je dozvoljeno i snimak može da se koristi na sudu kao dokaz. Na sudu je da odredi relevantnost video snimka i da u slučaju potrebe pozove veštake koji će proceniti originalnost snimka i vreme snimanja, identifikovati vozila na snimku i slično…

Zamislimo samo užasavajući scenario da vam nepažljiv pešak, zagledan u mobilni telefon, iznenada iskorači ispred auta i vi ga udarite. Kako na sudu da dokažete da niste krivi? Sledi dugogodišnje suđenje i hiljade evra troškova. Ili sudar na raskrsnici – jedan je prošao kroz crveno. Ako krivac ima saputnike koji će kao svedoci tvrditi da ste vi prošli na crveno, teško ćete bez video snimka dokazati suprotno.

Izbor je danas zaista ogroman, cene više nego primamljive, ali ostaje  problem kako izabrati kameru koja će imati iole pristojnu sliku, neće praviti probleme prilikom rada i podešavanja i koja se neće pokvariti posle par meseci.

Kvalitet snimka

Savremene kamere, naročito skuplje, imaju mnoštvo opcija i mogućnosti, kao što su noćni režim snimanja, G senzor koji aktivira automatsko čuvanje snimka u trenutku udesa, automatsko uključivanje, GPS, aktiviranje snimanja ako neko udari auto dok je parkiran, bežičnu konekciju… Ipak, najvažniji je sam kvalitet snimka!

Ne vodite se slepo tehničkim podacima, kao što su vrsta video formata, rezolucija i slično. Najpraktičnije je da odete na Youtube i pretražite naziv kamere koja vas interesuje te pogledajte snimke koje su postavili drugi vozači. Ovakvi snimci zbog kompresije prilikom „aploudovanja“ mogu biti samo lošiji u odnosu na to kakav će biti original. Takođe, imajte na umu da su snimci postavljeni na sajtu proizvođača ili prodavca snimani u idealnim uslovima (sunčan dan, automobil okrenut leđima suncu, itd.).

Čak i ako je snimak lošeg kvaliteta važno je da na osnovu njega može da se zaključi šta se u stvari desilo u presudnom trenutku, tj. kako je došlo do udesa ili udaranja pešaka. Ako snimkom možete da dokažete da ste vi prošli na zeleno, a drugi vozač na crveno svetlo – dovoljno je.

Količina memorije (kapacitet memorijske kartice)

Količina memorije nije toliko važna. Važno je da se snimi sam trenutak incidenta, a to će biti urađeno čak i ukoliko imate memorije za nekoliko minuta snimanja. Većinu kamera možete da podesite tako da snimke pretvaraju u posebne fajlove, na primer, na svakih 2, 5 ili 15 minuta, a kada se memorija popuni, najstariji fajl se presnimi. Tako praktično snimate neograničeno, bez potrebe za brisanjem snimaka. Imajte u vidu da kamere uglavnom dolaze bez memorije, pa ćete nju morati posebno da kupite.

Jeftinije obavezno i kasko osiguranje

Kako navodi sajta osiguranik.com, auto kamera može doneti velike uštede kada su u pitanju i obavezno i kasko osiguranje.

Obavezno osiguranje – ako zahvaljujući auto kameri dokažete da niste vi krivi za udes:

  1. Nećete morati sami da popravljate svoj automobil
  2. Neće vam polisa obaveznog osiguranja biti skuplja narednih nekoliko godina
  3. Nećete dobiti prekršajnu prijavu od policije (novčana kazna, oduzimanje dozvole, kazneni poeni

​Kasko osiguranje – ako vas neko udari i pobegne, a na snimku se vidi njegova registarska tablica, osiguravajuća kuća će vama popraviti auto, nakon čega će od njega nadoknaditi troškove. Dakle, ostaje vam bonus za sledeću godinu.

Takođe, ako sami izazovete štetu, snimkom sa kamere ćete dokazati da šteta nije nastala u nekoj od situacija koje nisu pokrivene ugovorom o kasko osiguranju (učestvovanje u trkama, zvaničnim ili nezvaničnim, prolazak kroz crveno svetlo, itd.)

Uradi sam – iskoristite stari “smartfon” kao “dash cam”

Za neku osnovnu funkciju možete da napravite i sopstvenu auto-kameru, a potrebni su vam sledeći proizvodi:

* stari “pametni telefon”
* držač za telefon
* punjač
* aplikacija za snimanje saobraćaja

Kako pretvoriti stari telefon u auto-kameru?

  1. Namestite držač za telefon na pogodno mesto sa koga će kamera moći da snima put ispred vašeg automobila. To može biti vetrobran ili kontrolna tabla, u zavisnosti od vrste držača i načina njegovog fiksiranja.
  2. Uključite punjač za telefon u 12V utičnicu vašeg automobila ili USB utikač ako ga posedujete. Vodite računa da vam je kabl dovoljno dug da stigne do držača za telefon.
  3. Instalirajte neku besplatnu aplikaciju na smartfon koju lako možete pronaći na Google Play store.
  4. Postavite telefon u držač, priključite ga na punjač i aktivirajte funkciju snimanja aplikacije.

Naravno, pre početka snimanja prilagodite aplikaciju vašim potrebama, na primer – rezuluciju snimka, upotreba GSP za praćenje lokacije i brzine, format datuma, jedinicu merenja brzine (često je osnovna jedinica milja na sat, prim. aut), uključeno snimanje u pozadini dok je aktivirana neka druga aplikacija.

Potom, gde će aplikacija “pohranjivati” snimljeni materijal, da li će kamera da snima i audio zapis uz video, opcija da li da se snimanje automatski pokrene kada aktivirate aplikaciju…

Nadamo se da vam nikad neće biti potrebni snimci koje napravite. Budite pametni i uživajte u vožnji!

 

Izvor: polovniautomobili.com / b92.net

Pin It on Pinterest