Broj za naručivanje paketa - 061/3135333 SOS broj za pomoć na putu - 069/667667

Auto vesti

Budite spremni za zimske izazove – 10 saveta kako da vam vožnja u predstojećem periodu bude što bezbednija

Budite spremni za zimske izazove: Zima nosi velike izazove, kako za automobile, tako i za vozače. Stoga vam dajemo listu saveta i „malih trikova“ kako da izbegnete nevolju ili se iz nje izvučete. Na putu pokrivenom ledom možete da izgubite kontrolu i pri veoma malim brzinama, magla nije toliki problem u gradskoj gužvi, ali na otvorenom putu može biti veliki, dok je sneg mnogim vozačima postao prava noćna mora. Stoga, na prvom mestu vozite sporije i budite pažljiviji nego inače.

Budite spremni za zimske izazove: 10 saveta da vam vožnja zimi bude sigurna

Donosimo 10 saveta kako da vam vožnja u predstojećem zimskom periodu prođe što bezbednije i ugodnije:

 1. Obezbedite se sa obaveznim zimskim gumama i lancima (za vožnju van grada).
 2. Ubacite u automobil sledeće korisne predmete:
  Parče daske (ili nešto slično) na koju može da se osloni dizalica kada menjate gumu u blatu ili snegu;
  – Rezervna garderoba – samo najosnovnije stvari koje će vas zaštititi od hladnoće ukoliko budete morali da provedete nekoliko sati izvan automobila;
  – Kišna kabanica zauzima malo mesta i izuzetno je korisna kada pri lošim vremenskim uslovima morate da provedete neko vreme van automobila;
  – Ubacite u pregradu ispred suvozača i nešto dugotrajne visokokalorične hrane kao što su kikiriki, čokolada, bombone, suvo voće;
  – Flaša vode za piće, kojoj ćete redovno da menjate vodu, može zlata da vredi;
  – Punjač za mobilni telefon koji može da se koristi u automobilu;
  – Baterijska lampa;
  – Obično ćebe može da bude izuzetno korisno – za pokrivanje;
  – Torba sa alatom može da bude korisna i najvećim laicima;
  – Kablove za startovanje motora po pravilu niko nema kada su najpotrebniji, te preporučujemo da ih za svaki slučaj imate u prtljažniku;
  – Čekić je izuzetno koristan za razbijanje stakala na automobilu, jer vrata je nakon udesa ili prevrtanja ponekad nemoguće otvoriti;
  – Upaljač ili šibice obavezno: daju svetlo, pale vatru, greju ključ kada pokušavate da ga gurnete u zaleđenu bravu:
  – Lopata ili ašov sa kratkom drškom su više nego korisni kada pokušavate da se izvučete iz dubokog snega;
  – Razna pomagala za čišćenje snega i leda, kao što su metlica, strugač za led, lopata/ašovčić na rasklapanje, sredstvo za odleđivanje brava i stakala, treba da budu deo osnovne  zimske opreme.

  Ostalo da budite spremni za zimske izazove

 3. Proverite antifriz (rashladnu tečnost) – ako niste sigurni kada ste ga poslednji put sipali, zamenite za svaki slučaj.
 4. Sprečite da se „zalede“ vrata – Namažite kedere (gume koje „dihtuju“ vrata) glicerinom ili Pavlovićevom mašću kako bi se sprečilo sleđivanje vrata.
 5. Da biste predupredili led u bravama, povremeno u njih naprskajte neko od specijalnih sredstava protiv smrzavanja, a može da posluži i WD-40.
 6. Brisači – Noću ih podignite da se ne slepe sa „šoferkom“. Ako se zalede/slepe, nemojte da ih odvajate na silu, već ih poprskajte sprejom za odleđivanje ili mlakom vodom.
 7. Kako sprečiti magljenje stakala? Prljava i masna stakla brže se zamagljuju i teže odmagljuju. Zato ih redovno perite iznutra, čak iako ne deluju prljavo. Nabavite sredstva protiv magljenja; postoje u raznim oblicima, a tu su i maramice i krpe protiv magljenja.
 8. Sredite „limariju“ – Sve ogrebotine, sitna oštećenja i mesta na kojima je korozija već započela svoj posao, tokom zime su na velikom udaru zbog soli koja se baca po putevima i samih vremenskih uslova.
 9. Odmah sredite naprsline na staklima – Mala oštećenja na vetrobranu ili drugim staklima zimi predstavljaju veliki rizik zbog drastičnih razlika u temperaturi.
 10. Imajte uvek bar polovinu rezerovara i proverite da li je akomulator na nivou zadatka, on je od presudnog značaja za normalno startovanje motora.