Pomoć na putu 24h: +381 69 667 667; info o paketima: +381 060 099 2541 office@atlas-servis.com

Pripreme automobila za najtoplije godišnje doba uglavnom se sastoje od uobičajenog, redovnog održavanja vozila, ali ima i nekih specifičnosti koje su karakteristične samo za letnji period. Mnogi od nas u protekla tri meseca nisu stigli ili nisu mogli da se pretereno bave svojim četvorotočkašima usled prečih briga koje su nas nenadano zaokupile. No, bez obzira na sve, došlo je vreme da malo više vremena posvetimo automobilima koje vozimo.

Gume

How Often Should You Rotate Car Tires? Use This Easy Guide for ...

Pretpostavljamo da ste na svoje vozilo već montirali letnje pneumatike ili da barem imate one za sva godišnja doba. O važnosti koriščenja odgovarajućih guma za određeni period godine već smo dosta pisali na ovim stranama, pa se nećemo ponavljati. Ukoliko nekim slučajem i dalje vozite na zimskim pneumaticima, sada je krajnje vreme da ih zamenite letnjim.

Mnogi misle da su odlaskom kod vulkanizera i montiranjem letnjih guma završili posao za narednih nekoliko meseci, ali nije baš tako.

Naime, od pritiska u gumama zavise potrošnja goriva, performanse automobila prilikom naglih manevara izbegavanja drugih učesnika u saobraćaju, pešaka, biciklista. Od pritiska u gumama zavisi i dužina zaustavnog puta pri naglom kočenju.

Podatak o tome koliki je preporučeni pritisak u pneumaticima možete pronaći u originalnoj knjižici proizvođača koju ste dobili uz vaš automobil ili na Internetu. Takođe, većina automobila ima negde na sebi nalepnicu sa tabelom u koju su unete odgovarajuće vrednosti pritiska u gumama. Ova nalepnica se najčešće nalazi sa unutrašnje strane vozačevih vrata ili poklopca za gorivo, unutar pretinca ispred suvozača ili ispod haube.

S obzirom da u toku leta postoje znatne razlike u dnevnim i noćnim temperaturama, pritisak u gumama i eventualno dopumpavanje trebalo bi vršiti ujutru ili uveče kada su niže temperature.

Ukoliko vam je sve ovo previše komplikovano, uvek možete da svratite do obližnjeg vulkanizera koji će umesto vas proveriti pritisak u gumama i po potrebi ih dopumpati.

Prednost odlaska kod vulkanizera je u tome što on ujedno može da proveri opšte stanje pneumatika na vašem vozilu u uoči neki eventualni nedostatak koji bi mogao da vas skupo košta na dužem putovanju.

Hladnjak i rashladna tečnost

Intercooler, hladnjak sabijenog vazduha | MLFREE

Temperature na kojima leti vozimo nemilosrdne su pa nije lako ni nama ni mašinama. Nije prijatno kada nešto krene naopako sa vašim automobilom, pa po nesnosnoj vrućini ostanete bespomoćni pored puta.

Kvar koji se leti češće događa nego u drugim godišnjim dobima jeste “prokuvavanje” motora. Postoji par stvari koje vozač može da preduzme kako mu auto ne bi prokuvao tokom vožnje, a osnovno je da povremeno proveri nivo rashladne tečnosti u prelivnom sudu, koji je uvek na uočljivom mestu ispod haube.

Ako i pored sve predostrožnosti primetite da se skala merača temperature rashladne tečnosti tokom vožnje opasno približava kritičnoj (crvenoj) zoni, prva stvar koju možete da uradite je da (koliko god to ludo zvučalo) uključite grejanje kabine. Obavezno spustite sve prozore i pokušajte da izdržite dok se temperatura motora ne spusti u okvire normale.

Zaustavljanje pored puta i gašenje motora takođe nisu rešenje kada motor počne da se pregreva. Isključen motor ostaje bez hlađenja pa može da prokuva čak i kada je ugašen.

U vašem servisu možete proveriti i stanje rashladne tečnosti u hladnjaku. Ukoliko je dugo niste menjali, sada je pravi trenutak.

Pored toga, savetujemo vas da povremeno otvorite haubu i pogledajte u kakvom su stanju creva koja ulaze i izlaze iz hladnjaka i iz pumpe za rashladnu tečnost. Proverite i spojeve creva sa ovim elementima.

Na njima se mogu pojaviti pukotine kroz koje će rashladna tečnost napuštati sistem, što će vremenom dovesti do pregrevanja.

Pucanje kaiša koji pokreće pumpu rashladne tečnost, koja dalje pomaže njeno cirkulisanje oko motora, takođe dovodi do pregrevanja u roku od nekoliko minuta. Ako prilikom “vizuelnog pregleda” ne primetite da je kaiš istrošen, njegovo pištanje tokom rada motora biće vam jasan znak da posetite servis.

Klima uređaj i rashlađivanje putničke kabine

Car Door Repair | Grimmer Motors Hamilton

Ako je vaš automobil pre vožnje stajao duže vreme na letnjem suncu, kabina će biti prevruća da biste započeli bezbednu i udobnu vožnju. Prvo što biste u takvoj situacije trebalo da uradite jeste da otvorite sva vrata i da sačekate u hladovini, van automobila, bar onoliko koliko imate strpljenja, da se kabina provetri.

Danas velika većina automobila, pa čak i oni nešto stariji polovnjaci, imaju klima-uređaj. Nakon provetravanja vozila koje je prethodno stajalo na suncu, možete da uključite “klimu” i da započnete vožnju. Vožnja sa uključenim klima-uređajem uveliko olakšava boravak u automobilu tokom vrućina. Na vama je da odaberete način rada i temperaturu koja vam odgovara.

I mada neki savetuju da je optimalno podestiti klimu ne temperaturu koja je za 5 stepeni niža od spoljašnje, to baš i nije uvek prijatno. Kada je napolju recimo preko 35 stepeni Celzijusa, to bi značilo da se vozite na neugodinih 30 stepeni u kabini. Naravno, ne treba ići ni u drugu krajnost, pa podešavati klima-uređaj na najmanju moguću temperaturu.

Najbolje je usmeriti vazdih prema bočnim staklima i prema “nebu” kabine tako da cirkuliše i da stvara prijatnu atmosferu – zdrav razum vam nalaže da ne usmeravate ledeni vazduh direktno prema putnicima dok je ventilator postavljen na najjači stepen duvanja.

What Is the Difference Between Climate Control and Air ...

Klima-uređaj takođe treba povremeno i održavati. Ako primetite da se iz ventilacionih otvora šire neprijatni mirisi, vreme je za tretman čišćenja. U kanalima za ventilaciju znaju da se usele gljivice, mikrobi i bakterije.

Kontrolu klime bi trebalo raditi jednom godišnje, najbolje pred leto. Efikasan način da izbegnete prevremeno servisiranje klime je da se setite da je isključite nekoliko minuta pre kraja vožnje. Na taj način smanjujete količinu vlage koja će se zadržati u ventilacionim vodovima dok je automobil parkiran – mikroorganizmi vole topla, vlažna i mračna mesta.

Ako tokom upotrebe klime primetite da se u kabini sakuplja voda, razlog tome je najverovatnije začepljena cev za odvod kondenzacije. To se u servisu rutinski rešava, ali važno je da ne odlažete odlazak tamo.

Period od ulaska u automobil, do trenutka kada se u njemu stabilizuje prijatna temperatura za vožnju može se skratiti ako vozilo pre toga nije bilo izloženo direktnom suncu. Ako nemate garažu, ili ne uspete da se ubacite u podzemno parkiralište nekog od tržnih centara, najpoželjnije mesto na kojem pre polaska na put tokom vrelih letnjih dana možete parkirati vaš automobil jeste debela hladovina nekog drveta.

U autu tokom leta i odlaska na godišnji odmor uvek treba imati štitnik koji sprečava pregrevanje dela enterijera, pre svega instrument table i upravljača. Pokrivanje ovih delova unutrašnjosti svakako povoljno utiče na njihovu dugotrajnost, a i neće vam se desiti da zbog pregrejanog volana niste u stanju da ga uhvatite rukama i da normalno upravljate automobilom kad krenete u vožnju.

Za putnike pozadi od koristi će biti bočni mrežasti štitnici od sunca koje takođe možete dokupiti i koji se jednostavno pričvršćuju na stakla pomoću gumenih vakuum držača.

Pranje automobila i dubinsko pranje

Car wash - A picture story at The Spokesman-Review

Leto je vreme kada koristimo godišnji odmori i kada većina nas ide na more. Zbog neizvesne epidemiološke situacije, mnogi će ove godine odustati od putovanja ka primorskim destinacijama i odložiti kupanje u moru za neki stabilniji i sigurniji period.

Bez obzira na to da li ćete krenuti svojim automobilom na more ili ćete odmor iskoristiti u nekom od planinskih ili banjskih letovališta u Srbiji, pre polaska na bilo koji duži put uputno je oprati automobil, kako spolja, tako i unutra.

Pranje spoljašnjosti omogućava vam da bolju vidljivost tokom vožnje jer se sunčevi zraci neće prelamati kroz sitne čestice prljavštine na vetrobranskom i drugim staklima, a svakako ćete se osećati ugodnije tokom dugih sati provedenih na putu ako vam je kabina automobila čista i mirisna.

Leto je idealno godišnje doba za dubinsko unutrašnje pranje, jer se zbog visokih temperatura sedišta i unutrašnje oplate brže suši, pa će vaš automobil brzo biti spreman za vožnju i nećete doći u situaciju da se usled predugog zadržavanja vlage u sedištima ona tokom sušenja ubuđaju.

Stoga, ako je prošlo dosta vremena otkako je vaše vozilo bilo na dubinskom pranju ili ako ste nedavno kupili polovan automobil, idealan trenutak je da ga pre polaska na more dubinski operete.

Priprema automobila za put

Best ideas for entertainment during a long car journey with young ...

Za mnoge vozače letnji period donosi olakšanje jer su uslovi za vožnju (vidljivost, stanje puta…) povoljniji o onih koji vladaju tokom zime i ranog proleća.

Za neke druge, kojima smetaju vrućina i gužve na putevima za vreme godišnjih domora, leto je noćna mora. Ipak, i jedni i drugi trebalo bi da pre polaska na put provere u kakvom stanju je njihov automobil. To što je možda nedavno prošao tehnički pregled i registraciju nije dovoljna garancija da je spreman za duže putovanje.

Pre pakovanja svih stvari u prtljažnik, savetujemo da izvršite barem osnovnu kontrolu ključnih sistema na vašem vozilu: gume i pritisak u njima (ne zaboravite da proverite i rezervnu gumu ako je imate), nivo rashladne tečnosti i tečnosti u posudi za pranje stakala, kao i nivo ulja u motoru.

Šta biste sve trebali imati u vašem autu toekom leta?

Kablovi za startovanje automobila

Paljenje kola na kablove

Vaš akumulator može biti i nov, no nikad ne znate kad će se vašom greškom isprazniti. Uz kablove i pomoć prolaznika te njegovog auta, brzo ćete i jednostavno upaliti vaš auto. U protivnom moraćete se baciti u potragu za kablovima ili pozvati pomoć na putu.

Uputstva za korišćenje

Why you Need to Carefully Read Car Owner Manual - Cars News 2018 2019

Uputstvima od auta nije mesto u fioci u dnevnoj sobi već u pretincu za rukavice u automobilu. U njima ćete naći uputstva kako otkloniti neke manje probleme na autu, što kad neka lampica zasvietli, kako promeniti gumu, ili doliti tečnost za stakla.

Ispitivač pritiska u gumama

Digitalni ispitivač guma od 7 bara | ShipGratis.rs

Mali i jeftini alat može biti koristan kad pomislite da neka guma pušta. Čak i najnoviji automobili s funkcijom nadzora pritiska u gumama neretko javljaju pogrešna upozorenja. Uz pomoć ove spravice moći ćete biti sigurni da je sve u redu ili da nije.

Ojačana lepljiva traka (duct tape)

Duck Original Cloth Tape 50 Mesh Silver 50m x 50mm | Duct Tape ...

„Čudotvorna“ lepljiva traka tako je dobra da o njoj postoji i vic – ako se nešto ne može popraviti duct tapeom, ne može se popraviti uopšte. Uz ovu traku lako ćete pričvrstiti neke otpale ili labave delove nakon manje nezgode, osigurati napuknuto staklo, zakrpati puknuto crevo, zatvoriti neki otvor od tečnosti kada ste izgubili čep…

Kanister za benzin

What to Do If You Run Out of Gas | SafeBee

Ako ostanete bez goriva ova posuda neće vam olakšati hodanje do prve benzinske, ali će vam barem uštedeti kupovinu nove skupe posude na benzinskoj pumpi. Oprez! Nemojte voziti kanister pun benzina u autu –  to je opasno i zabranjeno.

Rukavice

Jednostavne platnene radne rukavice pomoći će vam da ne zaprljate ruke i smanjiti mogućnost da se ozledite kada menjate gumu, proveravate ulje ili bilo što pod poklopcem motora, ispod auta…

Aparat za gašenje

Ne treba detaljno da objašnjavamo zašto. Možete spasiti svoj auto ili auto nekog drugog vozača.

Svetiljka

Baterijska svetiljka trebala bi biti u svakom autu. Ako negde zapnete usred noći, bolje se poslužiti s njom nego trošiti bateriju svetiljkom na mobilnom.

Džepni alat

Mali džepni multifunkcionalni alat neće vas izvući iz svih problema, no ponekad bi vam mogao zaista koristiti oko popravki manjih kvarova ili oštećenja na autu.

Boca s vodom

Vrlo je pametno u automobilu uvek imati veliku bocu s vodom. Nikad ne znate kad će vam se auto pokvariti „usred ničega“ ili kad ćete zapeti u gužvi.

Ćebe

Ako vas auto izneveri usred noći i u toplom delu godine u njemu može vrlo brzo postati vrlo hladno. Jedna kompaktna deka ne zauzima mnogo mesta, a može biti vrlo korisna.

Cipele/patike za hodanje

Posebno dobar savet za dame koje voze u cipelama s visokim petama (iako to nije preporučljivo). U nuždi će vam mnogo ugodnije biti hodati dva kilometra u patikama nego u štiklama.

Punjač za telefon

U autu uvek imajte USB punjač za mobilni. Može vam se isprazniti kad je to najnezgodnije.

Vlažne maramice i papirnati ubrusi

Pomoću njih ćete očistiti nešto što vam se prolilo u autu, mrlje od hrane koja vam je pala, ali i ruke nakon nekog zahvata na autu (promena gume). Poslužiće i u mnogim drugim situacijama.

Kišobran

Kompaktni kišobran ne zauzima mnogo mesta, a spasiće vas u slučaju nenadanog letnjeg pljuska.

izvor: b92.net / oryx-asistencija.hr