Broj za naručivanje paketa - 061/3135333 SOS broj za pomoć na putu - 069/667667

Auto vesti

Kako pomoći povređenim u saobraćajnoj nesreći?

Šta učiniti kad primetimo saobraćajnu nesreću? Verovatno su se mnogi ljudi za volanom to upitali, nadajući se da ipak nikada neće doći u tu neugodnu situaciju. Međutim, život ne bira! I zato, doista, što napraviti ukoliko prvi dođemo na mesto incidenta?

Najpre treba proceniti situaciju, utvrditi sigurnosne rizike i osigurati mesto nesreće. Ako se mestu nesreće približavamo u vozilu, potrebno je smanjiti brzinu, zaustaviti se na sigurnoj udaljenosti uz rub ceste, isključiti motor i upaliti sva četiri žmigavca. Na cestu nikada ne smemo istrčavati, svakako se preporučuje obući reflektujući prsluk i postaviti sigurnosni trougao iza vozila, a ukoliko je moguće sigurnosne trougle postaviti u oba smera.

Ako procenimo da mesto nesreće nije sigurno, treba udaljiti ostale sudionike, pozvati hitne službe i pričekati na sigurnoj udaljenosti. Ukoliko je siguran pristup, važno je da pružimo prvu pomoć ozleđenima, da ostanemo smireni i da vodimo računa o ličnoj zaštiti. No, kako možemo najtačnije proceniti stanje ozleđenih?

Pre svega moramo uzeti u obzir okolnosti i sile koje su delovale prilikom nastanka nesreće, jer su vrsta i broj ozleda povezani s njenim uzrokom. Procenu stanja unesrećene osobe uvek započinjemo prvim pregledom, po mogućnosti u položaju u kojem je osoba zatečena.

Prvim pregledom utvrđujemo stanja koja izravno ugrožavaju život, a pregled se odvija sledećim redosledom: prvo proverimo je li unesrećena osoba pri svesti, zatim je li disajni put prohodan, potom proveravamo diše li osoba normalno ili ne diše normalno, te ima li znakova jakog krvarenja. Tek nakon zbrinjavanja ozleda koje ugrožavaju život, započinjemo s detaljnijim, odnosno drugim pregledom u cilju pronalaženja drugih ozleda ili bolesti.

Kako zbrinjavamo spomenuta stanja koja ugrožavaju život?

Ako je osoba bez svesti, a diše normalno, tada je postavljamo u stabilan bočni položaj. Ukoliko je osoba bez svesti i ne diše, odmah pristupamo oživljavanju. Ako primetimo jako krvarenje, potrebno je zaustaviti ga u što kraćem roku, a ukoliko se osoba guši, potrebno je izvesti postupak prve pomoći kod gušenja.

Veoma važno je poznavati brojeve hitnih službi, naročito broj hitne medicinske službe 194 (Srbija), te pravovremeno uputiti poziv. Takođe, sugeriše se da pažnju treba obratiti na ozlede kičme, jer nestručnim pružanjem pomoći prilikom pomicanja možemo izazvati trajne posledice ili smrtni ishod.

Ozlede kičme vrlo često susrećemo u saobraćajnim nesrećama te ako sumnjamo na takvu vrstu ozlede, ne smemo pomicati unesrećenu osobu osim ako joj preti životna opasnost, ako ne diše ili ako ne diše normalno.

Nakon pružene prve pomoći, potrebno je ostati uz ozleđenu osobu, pratiti njeno stanje i svakako, ukoliko je pri svesti, pružati joj i psihosocijalnu podršku, smirivati je i ohrabrivati!

Smernice iz prve pomoći (laička prva pomoć) se ažuriraju svake 4 godine, pri čemu se ponekad radi o neznatnim promenama i preporukama, a ponekad o uvođenju većih izmena. Naravno, sve promene se uvode temeljem rezultata naučnih istraživanja.

Pre nekoliko godina oživljavanje se radilo u razmeri 15:2, danas se radi u razmeri 30:2, odnosno, 30 pritisaka na grudni koš i 2 upuha. Naglasak je stavljen na održavanje cirkulacije, čak i ako osoba koja pruža prvu pomoć nije u mogućnosti ili nije voljna dati veštačko disanje, mogu se primenjivati samo pritisci na prsni koš. Jedna od važnijih preporua iz 2016. godine odnosi se na postupke prve pomoći kod sumnje na ozledu vratnog pršljenja.

Tu je u potpunosti izbačeno postavljanje ovratnika od strane laika, preporuka je glavu i vrat unesrećene osobe rukama održavati u neutralnom položaju, u ravni s ostatkom tela bez mogućnosti pomicanja. Ukoliko je osoba bez svesti, a diše, dišni put joj se može osloboditi pažljivim podizanjem donje vilive ili postavljanjem u bočni položaj tehnikom rolanja. Takođe, u medijima često čujemo ili čitamo kako je deo prve pomoći vađenje jezika, što je apsolutno netačno i tim postupkom možemo naštetiti unesrećenoj osobi. Zato ponavljamo, ukoliko je osoba bez svesti, a diše, potrebno ju je postaviti u stabilan bočni položaj i pozvati hitnu medicinsku službu. Ukoliko ne diše, nazvati 194 i započeti oživljavanje.

Izvor: automobili.ba
Foto: avaz.ba