Broj za naručivanje paketa - 061/3135333 SOS broj za pomoć na putu - 069/667667

Putarine

blank

BIH

Putarine se plaćaju na deonicama auto-puta Zenica – Sarajevo (Tarčin) – Vlakovo i na deonici auto-puta između Gradiške i Banja Luke.

Putarina se plaća u lokalnoj valuti – konvertibilnoj marki ili evrima.

Naplatne kategorije vozila:

  • I – Dvoosovinska vozila s merenom visinom na prvoj osovini manjom od 1,3 m (motocikli, vozila registrovana do 7 sedišta, i laka dostavna vozila čija je dozvoljena nosivost do 850 kg).
  • II – Vozila sa dve ili više osovina i visinom merenom na prvoj osovini 1,3 m ili više , a spadaju laka dostavna vozila čija je dozvoljena nosivost preko 850 kg, kombi vozila-višenamenska vozila, vozila sa prikolicom, karavani sa visinom 1,3 m ili više na prvoj osovini i laka dostavna vozila čija je dozvoljena nosivost do 850 kg sa prikolicom, dvoosovinska vozila kao što su kombi vozila bez prikolice, vozila najveće dozvoljene mase do 3.500 kg i vozila registrovana sa preko 7 sedišta.
  • III – Vozila sa dve ili tri osovine i visinom merenom na prvoj osovini većom od 1,3 m (laka dostavna vozila čija je dozvoljena nosivost preko 850 kg sa prikolicom, kamioni sa ili bez prikolice, sa ukupno dve ili tri osovine, karavani sa visnom većom od 1,3 m na prvoj osovini, kombi vozila sa prikolicom ili karavanom sa ukupno tri osovine, autobusi bez prikolice sa dve ili tri osovine, vozila najveće dozvoljene mase preko 3.500 kg, vozila registrirana preko 9 sedišta).
  • IV – Vozila sa četiri ili više osovina i visinom merenom na prvoj osovini većom od 1,3 m (kamioni sa ili bez prikolice sa četiri ili više osovina, autobusi sa ili bez prikolice sa četiri ili više osovina, kombi vozila sa prikolicom sa ukupno četiri ili više osovina, vozila najveće dozvoljene mase preko 3.500 kg, vozila registrirana preko 9 sedišta).

Više informacija je dostupno nahttp://www.jpautoceste.ba/ i https://autoputevirs.com/.

blank

Crna Gora

Putarine se plaćaju na deonicama auto-puta Sitnica – Herceg Novi , a naplaćuje se i deonica Bar – Podgorica

Plaćanje ekološke takse od 1. januara 2012.god više nije potrebno.

 

Troškovi

Naziv Vrsta Opis i cena
Kamenari – Lepetani trajekt putnički automobil + putnik – 4,50 EUR
    motocikl – 2,00 EUR
    putnički automobil + prikolica, kombi – 8,00 EUR
    kombi sa prikolicom, kamion preko 5 T – 12,50 EUR
    autobus 15,00 EUR
    autobus sa prikolicom, tegljač i kamion sa prikolicom – 22,00 EUR
Sozina tunel putnički automobil – 2,50 EUR
    putnički automobil sa prikolicom – 5,00 EUR
blank

Grčka

U Grčkoj je ima više od 2.000 km autoputa i njihovo korišćenje se plaća. Putarine su otvorenog tipa, pa se putarina plaća u određenom iznosu za određeni deo autoputa.

 

Troškovi

Naziv Vrsta Opis i cena
Preveza – Aktio tunel putnički automobil sa ili bez prikolice – 3,00 EUR
    motocikl – 0,70 EUR
    kućice, dvosobni automobili- 5,00 EUR
Rion – Antirion most putnički automobil visine do 2m, sa ili be prikolice, kampkuća – 13,30 EUR
    motocikl – 1,90 EUR
    lično vozilo veće od 2m, kamioni sa 2 osovine – 20,00 EUR
    autobus 20 – 40 mesta – 42,00 EUR
    autobus preko 40 mesta – 65,00 EUR
blank

Hrvatska

U Hrvatskoj se putarine plaćaju prema pređenim kilometrima, a pored autoputa, za tunel Učka (uvođenjem zatvorenog sistema putarine, cena je uračunata u putarinu) kao i za most do otoka Krk. Tunel Sv. Ilija više se ne plaća, od 1. januara 2018. godine.

Putarina na istarskom autoputu 10% pojeftinjuje van sezone, u periodu od 1. oktobra do 31. maja.

U Hrvatskoj postoje četiri uprave autoputa: Hrvatske autoceste –HAC, (Zagreb – Split – Ploče, Bregana – Zagreb, Zagreb – Lipovac, Zagreb – Goričan)Udruženje ARZ(Rijeka – Zagreb, Rupa – Rijeka, Krčki most),BINA(Istra + Učka),AZM(Zagreb – Macelj).Ovdemožete videti kartu svih hrvatskih autoputeva.

Većina autoputeva ima zatvoreni sistem naplate, što znači da prilikom ulaska na autoput dobijate naplatu putarine, a na izlasku plaćate na naplatnoj stanici. Putarina se može plaćati u gotovini (HRK, EUR) ili kreditnim karticama (AMERICAN EKSPRESS, DINERS, MASTERCARD, MAESTRO i VISA).

Putarina se takođe može platiti elektronskim karticama – tri različita sistema:

ENC kartica – vredi za HAC i ARZ operatere (Rupa – Rijeka – Zagreb autocesta, most Krk, Zagreb – Split – Ploče, Bregana – Zagreb – Lipovac i Zagreb – Goričan). Cena ENC kartice iznosi 122 kuna, a uz minimalno plaćanje 100 kuna, naplatiće vam dodatnih 21,74% iznosa na kartici. Upotreba iznosa na kartici nije vremenski ograničena. Kartica se može kupiti na naplatnim kućicama.

BINA ENC – važi na autoputu u Istri i tunelu Učka. Cena kartice je 12 USD. Minimalno plaćanje na kartici je 200 kuna, a od 2015. postoji paket bez vremenskog ograničenja, ali popust na putarinu u ovom slučaju iznosi samo 10%. U paketu vremenski ograničenih BINA ENC kartica uključen je popust do 30% na putarine i do 50% na tunel Učka. Kartica se može kupiti samo u upravnim zgradama BINA Istre u Umagu, Puli i Učkoj.

Korisnici ENC kartice (HAC ili ARZ) moraju otvoriti novi račun da bi mogli koristiti istu ENC karticu na autoputu u Istri, na koji će moći preneti novac samo za korišćtenje ovog autoputa. To se može učiniti samo u upravnim zgradama BINA Istre, u Istri. Isto se odnosi na sve vlasnike BINA ENC kartic, koji treba da otvore novi račun u administrativnim zgradama HAC-a ili ARZ-a.

SMART AZM – kartica je validna samo na autoputu Zagreb – Macelj (Gruškovje). Možete je kupiti na naplatnim stanicama na ovom autoputu, cena je 20 HRK. Minimalni iznos plaćanja je 200 HRK, a ovaj iznos nije vremenski ograničen. Korisnici SMART kartice imaju 25% popusta na putarine i 13% za vozila kategorija 3 i 4 uz minimalno plaćanje 2.000 HRK.

Više informacija o putarinama na hrvatskim autoputevima i kupovini električnih kartica dostupno je na web stranicama operatera autoputeva: HAC, ARZ, BINA-ISTRA i AZM

blank

Italija

Na skoro svim autoputevima u Italiji putarine se naplaćuju. Pored toga u Italiji se naplaćuju i tuneli Frejus, Grand St.Bernard, Mont Blanc i Munt la Schera. Postoje dva sistema naplate putarina: zatvoreni i otvoreni. Većina autoputeva ima zatvoren sistem naplate putarina, pa se putarina naplaćuje samo na deonicama na kojima se vozi. Na početku pri ulasku na deonicu odnosno na ulaznoj naplatnoj stanici, uzima se karta koja se predaje prilikom plaćanja putarine na izlaznoj naplatnoj stanici. Svim vozačima se savetuje da ne gube kartu za naplatu putarine, jer će u suprotnom morati da plate kaznu.

Putarina se može plaćati u gotovini ili kreditnim karticama ili sistemom viacard na kojoj imate kredit od 25, 50 ili 75 EUR. Kartica se može kupiti na gotovo svim naplatnim  stanicama, pumpi, pošti, banci itd.

Turisti u sistemu TELEPASS je ne mogu koristiti. Više informacija o tome možete pročitatiovde.

 

Ekološki porez

RIM: Ograničenje za stari deo grada (ZTL – Zona Traffico Limitato) od ponedeljka do petka između 06:30h-18:00h, a subotom između 14:00h-18:00h. U tom periodu dozvoljeno je samo stanovnicima tog dela grada sa vozilima sa posebnom dozvolom.

Ukoliko se vaš hotel nalazi u ovom delu grada možete tražiti od menadžmenta hotela zahtev za izdavanje dozvole. U tom slučaju hotel mora da prijavi registarski broj vašeg vozila i datum boravka ATAC-u koji vrši kontrolu saobraćaja na ograničenim područijima. Više na https://romamobilita.it/en

MILANO: Za vožnju po centru Milana potrebna je dodatna ekološka naknada – ECOPASS, koja je obavezna za sve benzince EURO standarda 0,1 i 2, kao i za dizel vozila standarda EURO 2 i 3. Po posebnom nalogu starija dizel vozila (standard  EURO 0 i 1) ne smeju se kretati centrom Milana. Takse ne moraju plaćati motociklisti. Taksa se važi od ponedeljka do petka 07:30h-19:30h. Iznos zavisi od eco klase kojoj vozilo pripada i kreću se od 2-10 EUR.

Više nahttps://www.comune.milano.it/

 

Troškovi

Naziv Vrsta Opis i cena
Brenner (I/A) autoput vozilo do 3,5 т NDM – 9,50 ЕУР
Frejus (I/F) tunel vozilo visine iznad prve osovine do 1,3 m i ukupne visine do 2 m, sa ili bez prikolice – 46,40 EUR
    vozilo sa visinom iznad prve osovine veće od 1,3 m i ukupnom visinom od 3 m, sa ili bez prikolice – 61,40 EUR
    motocikl – 30.70 EUR
Grand St. Bernard (I) tunel putnički automobil sa ili bez prikolice – 3,00 EUR
    vozilo sa ili bez prikolice, visina iznad prve osovine maks. 1,3 m i ukupna visina do 2 m – 26,90 EUR
    motocikl – 15,80 EUR
    motocikl – 15,80 EUR
Mont Blanc (I/F) tunel putnički automobil sa ili bez prikolice – 3,00 EUR
    vozila sa ili bez visine prikolice iznad prve osovine mak.1,3 m i ukupne visine do 2 mil. EUR – 46,40 EUR
    vozila sa ili bez prikolice ukupne visine od 2 do 3m – 61,40 EUR
    motocikl – 30.70 EUR
Munt la Schera (Livigno) (I/CH) tunel putnički automobil sa ili bez prikolice – 3,00 EUR
    putnički automobili / kombi do 3,5 t (jednosmjerna cijena – cijena u periodu 1.5. – 23.11.) – 15,00 EUR
    putnička vozila i kombiji do 3,5 t (povratna karta samo u periodu 24.11. – subote 30.4) – 45.00 EUR
    jednosmjerna karta za kamper / karavan – 22,00 EUR
    karta jednosmjerna – 12,00 EUR
Simplon (I/CH) nadvožnjak putnički automobil sa ili bez prikolice – 3,00 EUR
    vozilo do 3,5 t; kamp prikolica – 22,00 CHF (20,22 EUR)
    bicikl / motocikl – 15,00 CHF (13,79 EUR)
Timmelsjoch (I/A) prelaz putnički automobil sa ili bez prikolice – 3,00 EUR
    vozilo do 3,5 t – 16,00 EUR
    vozilo do 3,5 t – povratna karta – 24,00 EUR
    motocikl – 14,00 EUR
    motocikl – povratna karta – 21,00 EUR
blank

Severna Makedonija

Na Severu Makedonije u poslednje vreme napravljeno je 250 km novog autoputa. Putarine se mogu plaćati u gotovini, kreditnim ili elektronskim karticama. Cena elektronske kartice je 1200 MKD i mogu se kupiti na naplatnim stanicama.

 

Više informacija je dostupno je ovde.

blank

Turska

Putarine u Turskoj se ne mogu plaćati u gotovini. Stranci mogu plaćati putarine preko HGS pretplate, koja se kupuje u pošti kao i na nekim benzinskim stanicama. HGS kartica košta 10TRY, a minimalan iznos koji treba da ostavite na kartici je 60 TRY.

Više informacija o naplati putarina u Turskoj možete naći ovde.

Dokumenti za ulazak u zemlju

Dokumenta za vozilo

Saobraćajni propisi

Ograničenja brzine

Saobraćajne kazne

Cene goriva

Putarine