blog vest

Kako i gde se plaća putarina u Evropi

vest
Tekst i cene putarina u Evropi smo ažurirali u maju 2024. godine.Ukoliko planirate putovanje automobilom po Evropi, potreba je da se unapred dobro informišete o različitim načinima naplate putarine u različitim državama.

Jednako je važno i da se obezbedite paketom pomoći na putu koji će vam garantovati bezuslovan povratak vozila i putnika na vašu adresu u slučaju neočekivanog kvara. Preporučujemo Internacionalni+ paket u okviru kog dobijate do 500 evra za popravku vozila u inostranstvu i neograničenu kilometražu šlepovanja.

 

Iznos putarine formirane na osnovu pređene kilometraže, koji se naplaćuje na naplatnim rampama, plaća se u devet država Evropske unije: Francuskoj, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Italiji, Hrvatskoj, Portugalu i Španiji.

Putarine se na ovaj način naplaćuju i u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Norveškoj, Srbiji, Turskoj i Belorusiji.

 

Isti sistem naplate ne važi na svim autoputevima – Putarina u Evropi

 

U nekim zemljama, isti sistem naplate ne važi na svim auto-putevima i njihovim deonicama. Ponegde postoje posebne doplate za mostove, tunele i prolaze. Takav slučaj je sa Austrijom, Švajcarskom, Italijom, Francuskom, Danskom i Švedskom.

U osam država (Bugarska, Austrija, Rumunija, Švajcarska, Slovačka, Slovenija, Češka i Mađarska) vinjete se kupuju za određeni vremenski period, bez obzira na pređenu kilometražu unutar države.

Kazne za nepoštovanje ovih pravila veoma su visoke. U Sloveniji, one iznose oko 800 eura, a u Slovačkoj čak dostižu iznose 50 puta veće od cene desetodnevne vinjete!

Dajemo ispod kratki pregled putarina u Evropi za države koje su najzanimljivije našim vozačima.

Ukoliko putujete u zemlje u bližem okruženju poput Crne Gore, Bosne i Hercegovine ili Severne Makedonije preporučujemo da se pre putovanja obavezno se obezbedite Atlas24h Euro+ paketom pomoći na putu kako bi bezbrižno stigli na vašu destinaciju.

 

Crna Gora:

Putarina na deonici autoputa Sitnica-Herceg Novi je skoro ukinuta, a naplaćuje se deonica magistralnog puta Bar-Podgorica kroz most Sozina.

Cena za tunel Sozina za putnički automobil iznosi 2,5 evra.
Cena za putnički automobil i putnike na trajektu Kamenari-Lepetane iznosi 5 evra.

Crnogorska Vlada je 9. Juna usvojila cenu putarine na novom autu putu koji je otvoren tokom jula meseca 2022. godine. Cena putarine za motore iznosi 1,5 eura, putnička motorna vozila 3,5 eura, autobuse i kamione 17 eura.

 

Bosna i Hercegovina:

Putarine se plaćaju na deonicima autoputa Zenica-Sarajevo-Vlakovo (6 KM ili oko 3 evra) i na deonici puta između Gradiške i Banja Luke. Putarina se plaća u lokalnoj valuti (konvertabilnoj marki) ili u evrima. Postoje 4 naplatne kategorija vozila. Cena putarine u Republici Srpskoj po pređenom kilometru iznosi 10 feninga (0,1 KM).
Više informacija možete naći na sajtovima Autoputevi RS i JP Autoceste FBiH.

 

Severna Makedonija:

U Makedoniji je u poslednje vreme izgrađeno oko 250km novog autoputa. Putarine se mogu plaćati u gotovini, kreditnim karticama ili elektronskim karticama. Može se plaćati u makedonskim denarima ili evrima. Cena za putnička vozila na deonici puta od srpske do grčke granice iznosi oko 8,5 evra. Građani Srbije koji su prethodne godine dobili na poklon „M-cart“ mogu i dalje da je iskoriste. Neophodno je pre puta dopuniti iznos na kartici što možete uraditi online preko zvaničnog sajta JP za državne putove Severne Makedonije na ovom linku.

Prva naplatna rampa: 60 MKD ili 1.5 EUR
Druga naplatna rampa: 80 MKD ili 2 EUR
Treća naplatna rampa: 60 MKD ili 1.5 EUR
Četvrta naplatna rampa: 80 MKD ili 1.5 EUR
Peta naplatna rampa: 100 MKD ili 2 EUR

Savetujemo da u menjačnici na graničnom prelazu Tabanovce na ulasku u Makedoniju promenite 15 EUR za koje ćete dobiti oko 925 MKD što je dovoljno za plaćanje putarine u oba pravca.
Putarinu kroz Makedoniju takođe možete platiti i platnim karticama – po povoljnom kursu i bez provizije.

Više informacija možete naći na sajtu JP za državne puteve Severne Makedonije.

Po najavama medija u Srbiji i Makedoniji očekuje se uskoro da se integriše sistem plaćanja putarina uz TAG uređaj. Pratićemo najnovije informacije kako bi obavestili članove Atlasa.

Hrvatska:

U Hrvatskoj se putarine plaćaju prema pređenim kilometrima. Postoje četiri uprave autoputa: HAC, Udruženje ARZ, BINA, AZM. Većina autoputeva ima zatvoreni sistem naplate, što znači da prilikom ulaska na autoput dobijate karticu za naplatu putarine, a na izlasku plaćate na naplatnoj stanici. Putarina se može plaćati u gotovini i kreditnim karticama. Putarina se takođe može naplatiti elektronskim karticama. Od 1.1.2023. godine u Hrvatskoj su ukinute kune tako da se svo plaćanje vrši isključimo u evrima.

Cena, za prvu katergoriju vozila-putnička vozila, autoputa od Batrovaca do Zagreba iznosi 19 evra, do Bregane (granica sa Slovenijom) staje 20 evra. Cena na relaciji Zagreb-Split iznosi 27 evra, a Zagreb-Rijeka 10 evra. Putarina do Dubrovnika iznosi oko 50 evra, mada ako se ide ka tom gradu više se preporučuje put preko Bosne i Hercegovine. Pored autoputa naplaćuje se i tunel Učka kao i za most do ostrva Krk. Tunel. Od 1.1.2018. tunel Sv. Ilija se više ne plaća.

U slučaju da idete na Brač (ili neko drugo ostrvo) treba uračunati i trajekt. Od Splita do Supetara trajekt iznosi 170 kuna ili 22,6 evra.

Detaljnije cenovnike putarina u Hrvatskoj možete naći na sajtu HAK.

 

Putarine na Balkanu Foto: Al Jazeera

Bugarska:

Za vožnju kroz Bugarsku je obavezna vinjeta. Cene vinjeta kroz Bugarsku iznose:
– važnost tokom vikenda (od petka u 12:00 do nedelje u 23:59) – 10 BGL (5€)
– važenje 7 dana – 15 leva (8€)
– važenje 1 mesec – 30 leva (16€)
– važenje 3 meseca – 54 leva (28€)
– važenje 12 meseci – 97 leva (50€)

Od 1.1.2019. za putovanje kolima preko Bugarske možete kupiti takođe i elektronsku vinjetu (e-vinjetu) online preko interneta ili putem aplikacije za mobilni telefon BGTOLL. Elektronske vinjete su iste cene kao i papirne vinjete, a prednost je to što vozači neće morati da se kao do sada zaustavljaju na ulazu u Bugarsku da bi kupili vinjetu i neće morati da je lepe na staklo. Cene vinjeta uvek možete proveriti na sajtu agencije za puteve u Bugarskoj.

Grčka:

U Grčkoj ima više od 2,000km autoputa i njihovo korišćenje se naplaćuje. Putarine su otvorenog tipa, pa se putarina plaća u određenom iznosu za određeni deo autoputa.
Na oko 500m od graničnog prelazi Evzoni, nalazi se prva naplatna rampa, gde putarina iznosi 1,8 evra.
Ukoliko idete ka Lefkadi ukupan iznos putarina iznosi 14,65 evra od Evzonija.
Ako letujete na potezu ka Pargi za putarine u Grčkoj ukupno će te izdvojiti 10,65 evra od Evzonija.
Svi koji se odluče za Solunsku regiju imaju 2 naplatne rampe. Prvu nakon 93km od ulaska u Grčku(Analipsi) gde je cena putarina 1,8 evra i drugu kod Asprovalte na kojoj se plaća 0.9 evra.
Za Tasos ukupna putarina kroz Grčku iznosi 7,4 evra od Evzonija

Pročitajte detaljan tekst o putovanju kolima ka Grčkoj koji smo posebno napisali za letovanje ove godine.

 

Autom na letovanje

Kopiraj: copy