blog vest

Turističke destinacije u Srbiji – Top 20

vest

Najlepša mesta u Srbiji za vikend

Sigurno ste barem jedno pričali sa svojim prijateljima, porodicom, kolegama sa posla ili devojkom/dečkom gde biste mogli autom da odete za vikend u Srbiji? Ako nikako niste mogli da se dogovorite koje su to turističke destinacije u Srbiji najbolje da provedete vaš odmor. Ovaj tekst će vam sigurno pomoći u tome!

Srbija se može pohvaliti velikim brojem prirodnih atrakcija, spomenicama istorije i kulture, etno selima dok preko leta u prvi plan iskaču akva parkovi, bazeni, hoteli, spa centri…

Naši predlozi su ipak malo neobičniji od standardnih jer smo tražili destinacije koje su daleko od „civilizacije“, a bliže pravoj i netaknutnoj prirodi Srbije.

 

Gde otići autom na vikend u Srbiji?

 

Vikend u Srbiji. Par sati autom od vašeg grada… Gde otići, šta videti, kako provesti prolećni, letnji ili zimski dan a ne umoriti se u vožnji. Koje su to turističke destinacije u Srbiji vredne posete a da za neke od njih možda niste ni znali.

Napravili smo spisak od 20 najlepših mesta u Srbiji i podelili smo ih po regionima:
1. Beograd i okolina,
2. Vojvodina,
3. Centralna i Zapadna Srbija,
4. Istočna i Južna Srbija
Tako da možete lakše da nađete one koje su blizu vašeg grada.
Po pet mesta iz svakog regiona.

 

Pre polaska na put obavezno se obezbedite Atlas24h paketom pomoći na putu. Upoznati smo svi da putevi u Srbiji nisu kvalitetni i da možete zbog rupe na asfaltu ili potencijalnog kvara auta da ostanete bez vašeg jedvačekanog vikenda i odmora. Da ne pričamo dalje o finansijskom delu i plaćanju skupih šlep službi. Kliknite na sliku i saznajte koje sve mogućnosti imate u okviru Nacionalnog paketa.

 

Nacionalni paket Najkvalitetniji paket pomoći na putu za teritoriju Srbije

 

 

Beograd i okolina – Vikend u Srbiji – Turističke destinacije

 

1. Bojčinska šuma

 

Nekada je bila, a svi su izgledi da će ponovo postati, jedno od najpopularnijih izletišta oko Beograda. Kroz šumu, koja zauzima prostor od 672 hektara, prolazi više neuređenih staza, ali postoje i trim i biciklističke staze. Trim staza je dužine oko 2 kilometra sa 16 prepreka za vežbe i rekreaciju. Osim u sportskim aktivnostima, pravo je zadovoljstvo šetnja Bojčinskom šumom koja je pogodna za pravi mali odmor u Beogradu, na čistom vazduhu, bez obzira na godišnje doba.

U cilju razvoja turističke ponude izgrađena je letnja pozornica za kulturne manifestacije na kojoj se od proleća do jeseni, uglavnom vikendom tokom manifestacije „Bojčinsko kulturno leto“, izvodi raznovrsni umetnički programi. Ovim potezom turizam u Surčinu dobija potpunu novu dimenziju i preko potrebnu dinamičnost od proleća do jeseni. Tokom obilaska Bojčinske šume može se posetiti ergela konjičkog kluba „Bojčin“, jahati na lipicanerima, a posebnu atrakciju predstavlja vožnja fijakerom kroz šumu.

Predstavlja prirodni i memorijalni spomenik.U blizini su i restorani Beograda, kao što su Bojčinska koleba i Nova romantika. Koleba je etno restoran napravljen na početku šume u stilu sremačkih svinjskih kuća, pokrivenih trskom. U autentičnom ambijentu se može uživati u tradicionalnoj sremačkoj kuhinji.

Bojčinska šuma Bojčinska šuma

 

 

2. Ergela i farma „Stari Tamiš“

 

Na samo pola sada od Beograda izletište idealno za posetu porodice sa decom. Nalazi se nedaleko od Pančeva. Ergela nije klasično turističko mesto već farma zatvorenog tipa za koje je potrebna najava.

Najpre ćete otići do ergele sa oko 30 lipicanera, nakon što prođete pored jezera u obliku potkovice. Deci je posebno zanimljivo što je ostavljena gomila kukuruza u klipu, kojima mogu da hrane konjiće. Potom ćete otići do kaveza sa životinjama, na obali jezera, prepunom patkica, gusaka i labudova. Obići ćete farmu ovaca, krava, a potom ćete otići do dela gde se nalazi mehanizacija, koja je deci posebno interesantna, kao i malog ZOO vrta.

Nakon obilaska ovog dela imanja smo otišli u konake, sa prelepo sređenim dvorištem i igralištem za decu. Tu se u hladu služi i ručak. Dok čekate ručak, deca mogu da budu u plasteniku, gde mogu da uzmu grabuljice i kofice i zalivaju povrće, ali i da uberu i ponesu kući.

Stari Tamiš Stari Tamiš

 

 

3. Kosmaj

 

U poslednjih par godina, pogotovo od pandemije korona virusa, Kosmaj privlači sve više pažnje beograđanima kako zbog blizine tako i zbog sve većeg turističkog sadržaja. Tako da sigurno možete da ispunite ceo vikend na ovoj planini.

Od ranije nam je poznat spomenik Kosmajskom partizanskom odredu sa šetalištem kao i vidikovac koji se nalazi u blizini. Tu je i manastir Tresije koji nećete moći da zaobiđete, jer se nalazi na usponu ka Kosmaju ako autom idete iz pravca Rogačice ili Nemenikuća. Manastir je osnovan 1309. godine i posle toga zbog ratova više puta obnavljan.

Od novih sadržaja mlađim ljudima će sigurno biti zanimljiva Pivara Kabinet. Tokom vikenda mesto je prepuno zato je neophodno rezervisati. Kako imaju veliki i prelepi travnjak sa suncobranima ispred restorana možete poneti i ćebence i opremu za piknik. Što se tiče hrane i piva izbor je preveliki i predobar tako da se pripremite za pravi gurmanski užitak.

Pivara Kabinet Pogled iz pivare Kabinet

 

 

4. Izletište Zabran

 

Zabran je lokalno izletište u Obrenovcu na obali Save. Prelepa priroda i šuma sa uređenim trim stazama, stenama za penjanje, odvojeno biciklističkom stazom. Ako vam je manje do fizičkih aktivnosti a više do uživanja imate i mesta za roštiljanje i brojne klupe za odmor. Putem koji vodi kroz šumu, možete doći do Save, pecati ili popiti piće i ručati na nekom od splavova na obali. Za najmlađe je od skoro napravljen i Avantura park.

Zabran Izletište Zabran

 

 

5. Bela Stena

 

Pravo mesto za rashlađivanje tokom vrelih letnjih dana. Bela stena je ostrvo na Dunavu i do njega se može doći sa 2 strane. Za koji god put se odlučite morate se voziti čamcem što je poseban doživljaj pogotovo ako naletite na malo veće talase koje napravi veći broj ili tanker koji prolazi Dunavom. Čamci polaze i sa pančevačke strane kod vikend naselja Čapljin i sa beogradske strane blizu naselja Višnjica.

Ostrvo podseća malo i na tropsko ostrvo zbog predivnog i mekanog peska pod nogama i na špicu ostva koje ulazi u Dunav nalazi se i plaža sa dugačkim plićakom. Doduše u poslednje vreme zbog velike zagađenosti Dunava se ne preporučuje kupanje ali i pored toga ima zaista veliki broj aktivnosti na samoj plaži poput odbojke na pesmu, roštiljanja, barova i velike hladovine gde možete uživati i provesti letnji dan.

Svakako i preporučujemo da u lokalnoj čardi probate riblju čorbu spremljenu od sveže ribe iz Dunava. Možete naći i čak iznajmiti vikendice na ovom ostrvu ako želite više udobnosti i zabave za veća društva.

Bela stena Bela stena

 

 

 

Vojvodina 

 

6. Carska bara

 

Rezervat se nalazi na 55 km od Beograda, 60 km od Novog Sada, 14 km od Zrenjanina. Carska bara takozvana „Džungla Banata“ obuhvata ostatak nekadašnjeg glavnog područja duž gornjeg toka reke Begej. Idealno je mesto za ljubitelje divlje prirode i posmatranja preko 200 vrsta ptica, 50 vrsti sisara, 24 vrsta riba i preko 500 vrsti biljaka koje se evidentirane. Zaštićeno područje pruža mogućnost za celodnevne posete.

Akcenat turističke ponude je stavljen na višečasovni izlet brodom, vožnju biciklima na nasipu a za ljubitelje akivnog odmora omogućena je šetanja stazama duž živopisnog krajolika. Na poseban zahtev posetilaca organizuju se letovi motornim zmajem i lakim avionom. U blizini se nalazi restoran Trofej u okviru etno sela Tiganjica kao i „Salaš kod stare Dunje“. Ne propustite i da svratite u selo Ečka gde se nalazi lovački dvorac „Kaštel“, sada adaptiran u hotel sa restoranom.

Turističke destinacije u Srbiji - Carska bara Specijalni rezervat prirode „Carska bara“

 

 

7. Krčedinska ada

 

Krčedinska ada je rečno ostrvo na Dunavu koji se nalazi u okviru „koviljsko-petrovaradinskog rita“. Veoma je atraktivno mesto za ljubitelje prirode i poznata je po brojnim životinjama koje na njoj slobodno žive u očuvanoj prirodnoj sredini. Turisti na adi imaju priliku da vide brojne konje, magarce, mangulice, ovce, krave, ptice… Posebno je atraktivna autohtona vrsta podolsko goveče, koja se retko gde može videti a koja se ovde gaji u svrhu očuvanja genetskih resursa.

Krčedinsku adu je moguće posetiti u periodu od juna do septembra, u zavisnosti od vremenskih uslova i vodostaja. Na ostrvu ne postoji izvor vode niti prodavnica, obavezno ponesite svoju vodu i hranu koja je dovoljna za par sati boravka. Organizujte posetu ili ranije ujutru ili popodne pred zalazak, tokom letnjih meseci može biti jako vruće na otvorenom prostoru, a i životinje su manje aktivne.

U blizini imate restoran „Sidro“ gde možete možete uz tamburice uživati u fenomenalnom pogledu na Dunav, most i Koviljski rit.

Turističke destinacije u Srbiji - Krčedinska ada Krčedinska ada

 

 

8. Tvrđava Bač

 

Bačka tvrđava predstavlja najznačajnije i najbolje očuvano srednjovekovno utvrđenje na zapadu Vojvodine. Nalazi se u mestu Bač, nekada slavnom gradu, po kome je čitava ova velika plodna ravnica između Dunava i Tise dobila ime Bačka.

Preporučujemo Vam da se popnete na kulu sa koje se pruža fantastičan pogled. Ukoliko ste u mogućnosti, posetite tvrđavu u popodnevnim satima kada možete uživati u zalasku sunca i pogledu na vojvođanska polja.

Upravo sa tog mesta, despot Stefan Lazarević organizovao je odbranu Ugarske od turske vojske, a jedno vreme, ovde je boravila i čitava krstaška vojska pod vođstvom Fridriha Barbarose, u trećem pohodu na Jerusalim. Bač je prvi put pao u turske ruke 1526. godine, nakon bitke na Mohaču, kada je vojsku predvodio sultan Sulejman Veličanstveni.

Tvrđava Bač Tvrđava Bač

 

 

9. Belocrkvanska jezera

 

Bela Crkva ili Vojvođanska Venecija nalazi se na 100 km od Beograda, u južnom Banatu. Tu vas čeka 7 jezera koja su postala sve popularnija kao vikend destinacija.

Voda je prozirno zelenkasta, a plaže uređene na Glavnom jezeru i Šljunkari. Poput rasutih bisera, Belocrkvanska jezera svojom lepotom mame posetioce. Svako od jezera poseduje neku svoju specifičnu čar; neko dolazi zbog skrivenih i mirnih plaža, neko radi provoda i dobre zabave, pecaroši zbog riba od “ dva metra“ surferi i jedriličari radi vetra za kojim večito čeznu…. Ukoliko želite da vikend provedete kraj vode, Belocrkvanska jezera su pravi izbor.

Posetu jezerima možete spojiti i sa posetom Vršačkih planina kako bi uživali u prelepom vidikovcu na grad Vršac i okolinu.

Belocrkvanska jezera Belockvanska jezera

 

10. Zagajička brda

 

Zelena talasasta uzvišenja koja izranjaju u sred najveće evropske peščare su nešto što svako treba bar jednom da doživi u Srbiji. Preko dve stotine godina Deliblatska peščara se pošumljava i uprkos tome, šume zauzimaju njen veoma mali deo, pa su usamljena stabla ovde prava atrakcija. Posebno na Zagajičkim brdima gde je toliko interesantno da vidite brdašce i na vrhu samo jedno drvo. Specijalnim rezervatom prirode je proglašena 1977. godine i jedna je od najneobičnijih i najznačajnijih stepskih područja kod nas.

Kažu da su najlepša sredinom maja kada sve ozeleni i krajem oktobra kada jesen donese svoje jedinstvene žućkaste nijanse. Ono što svakako treba da se naglasi svima koji krenu u obilazak Zagajičkih brda, jeste, da ovde na mnogim delovima nema dometa i vrlo često se dešava da se turisti zagube. Zato, ukoliko niste sigurni, bilo bi dobro da kontaktirate lokalnog vodiča sa kojim možete organizovati ovaj izlet. Takođe, nemojte skretati daleko od utabanih staza da se ne biste došli u neprijatne situacije.

Jedinstvena priroda Zagajičkih brda je idealna ne samo za ljubitelje prirode i pešačenja, već i za strastvene fotografe. Staze nisu naporne, a ipak su veoma zanimljive i živopisne. Ovi neobični predeli su jako interesantan predlog za jednodnevni izlet.

Zagajička brda

 

Stigli smo na pola destinacija i prošli kroz regije Beograda i Vojvodine, a već smo uvideli da turističke destinacije u Srbiji nisu toliko pristupačne automobilom i da su putevi do njih retko i loše održavaju. Prelazimo polako na „brdovitiji“ deo Srbije gde je napor za vozila još veći pogotovo tokom leta kada su velike vrućine.

Kako bi bezbrižno stigli na vaše turističke destinacije za vikend u Srbiji Atlas24h je u okviru Nacionalnog paketa pomoći na putu omogućio da u slučaju kvara vozila tokom vašeg izleta i putovanja ne morate da prekidate put i da se vraćate kući već popravku vozila možete dobiti u najbližem Bosch Car servisu i to u limitu do 100 evra koje Atlas pokriva! Čak ukoliko nije moguće isti dan da se popravi vozilo, Atlas24h će za vaš i vaše saputnike obezbediti prenoćište dok se ne reši kvar.

Kliknite na sliku ispod i saznajte sve detalje vezano za Nacionalni paket i kako da ga naručite za vaš auto.

 

Nacionalni paket Za samo 4,490 dinara godišnje ne morate da brinete o kvarovima na vašem autu

 

Uskoro možete očekivati i nastavak teksta gde i kako provesti Vikend u Srbiji. Zapratite nas na našim društvenim mrežama Facebook i Instagramu u međuvremenu.

 

Izvori tekst i foto:
  •  beogradskiizlet.com
  • boyanayow.com
  • 011info.com
  • putriota.rs
  • kompaskazesrbija.rs
  • mojsvetuboji.com
Kopiraj: copy