blog vest

10 korisnih stvarčica koje će Vam olakašti vožnju automobila

vest

Mnogi od ovih dodataka o kojima ćemo govoriti ranije ili nisu postojali ili su bili sastavni deo skupih automobila, odnosno deo nekog boljeg paketa koji ste morali da doplatite. Danas oni ne predstavljaju neki poseban izdatak, a mnoge od njih možete lično ugraditi. Mi smo pripremili za Vas 10 najkorisnijih gedžeta koje morate da imate u svom automobilu i rangirali smo ih po ceni uzlazno.

  1. Lepljivi držač

Ova, naizgled smešna stvarčica, vrlo je korisna u praktičnoj primeni jer je pravljena od specijalnog materijala koji ne dozvoljava predmetima koje postavite na nju da skliznu. Na taj način ćete moći da je koristite za držanje mobilnog telefona, kovanog novca, novčanika, naočara i drugih sitnica koje često upotrebljavate. Obično se postavlja na kontrolnoj tabli, tako da je vrlo pogodna za vozače. Cena je više nego simbolična i kreće se oko 1 evra.

  1. Led diode za osvetljenje vozila

Korišćenje LED dioda za unutrašnje osvetljenje je dobro iz dva razloga. Led diode bolje svetle, a pri tom troše manje energije od regularnih sijalica. Led dioda sa sangom od 3W će Vam zameniti standardnu sijalicu snage 10-15W. Na ovaj način unutrašnjost vozila će biti bolje osvetljena, pa ćete se u mraku bolje i snalaziti. Cena ovog proizvoda kreće se od 2 evra.

  1. Voltmetar

Ovaj uređaj će Vam biti od velike pomoći kada je u pitanju „zdravlje“ Vašegakumulatora. Naime, on meri napon i prati napunjenost baterije, a obzirom na to da se priključuje na „auto upaljač“ koji je smešten u okviru kontrolne table, biće Vam uvek na „oku“. Ako primetite da Vam voltaža u automobilu opada to znači da morate da proverite akumulator, alternator ili možda nešto treće. Ovo je izuzetno korisno vozačima koji u automobilu imaju dosta elektronskih uređaja, odnosno više potrošača energije. Cena ovog zanimljivog gedžeta se kreće od 3 evra.

  1. Auto upaljač

Iako je ovaj dodatak sastavni deo fabričke opreme najvećeg broja automobila, dešava se da ga pojedini automobili ipak nemaju. Ukoliko ste jedan od vlasnika automobila koji ne poseduje ovaj dodatak, obavezno ga nabavite. I pored toga što ne predstavlja nikakvu novinu, odnosno tehnološki savremenu stvar, omogućiće Vam upotrebu istih. Primena je višestruka, a cena više nego povoljna – svega 3 evra.

  1. USB adapter / Mp3 transmiter

Ovo su dva uređaja koja često dolaze zajedno, u jednom. Najčešće se priključuju na „auto upaljač“, a njihova svrha je raznovrsna – možete puniti svoj telefon ili neki drugi uređaj preko usb-a ili reprodukovati muziku sa svoje eksterne memorije (u slučaju da Vaš radio uređaj u automobilu nema ovaj dodatak). Povezivanje ova dva uređaja, kada je slušanje muzike u pitanju, se vrši traženjem iste frekvence na Mp3 transmiteru i Vašem radio uređaju. Cena ovog proizvoda se kreće oko 5 evra.

  1. Dnevna LED svetla

Kao i kod malih LED dioda za osvetljenje unutrašnjosti vozila i ovde su prednosti identične – smanjićete potrošnju jer ćete umesto kratkih, odnosno oborenih svetala koristiti LED svetla koja manje troše, a pri tom nećete morati da palite zadnja zvetla. Iako se ova svetla mogu naći po vrlo pristupačnim cenama, najverovatnije ćete morati da pronađete majstora koji će ih montirati. Cena ovih sijalica se kreće se od 6 evra.

  1. Držač telefona

Skoro svaki vozač svoj mobilni telefon tokom vožnje drži na nekom nepristupačnom mestu – svom džepu, nekoj zatvorenoj ili otvorenoj pregradi automobila, tj. izvan vidnog polja puta. Traženje mobilnog telefona tokom vožnje istovremeno znači i skretaje pogleda s puta, čime ugrožavate svoju bezbednost. Kupovinom držača za telefon, imaćete Vaš uređaj uvek na vidnom mestu, a ovaj gedžet će Vam omogućiti da svoj telefon koristite kaonavigaciju, tj. njegovim montiranjem na kontrolnu tablu ili šoferšajbnu biće Vam uvek „na oku“. Cena ovog uređaja kreće se od 7 evra.

  1. Hands free

Sledeća tehnološka stvarčica koja je povezana sa mobilnim telefonima je svakako Hands free uređaj. On se sa mobilnim  telefonom povezuje putem bluetooth-a, pa ćete svaki razgovor obaviti bezbedno bez upotrebe telefona. Upotrebom ovog uređaja Vaš pogled biće stalno na putu. Njegova cena se kreće od 15 evra.

  1. Parking senzori

Upotreba parking senzora dosta olakšava parkiranje vozila, naročito ako je preglednost loša. Ovi senzori se obično postavljaju na dva ćoška zadnjeg blatobrana, međutim postoje i oni koji se postavljaju i na prednjim blatobranima. Uz njih dolazi i dodatak koji se ugrađuje ili postavlja na kontrolnu tablu ili nekom drugom zgodnom mestu u vidnom polju vozača, koji će Vas vizuleno i zvučno obaveštavati koliko je Vaše vozilo udaljeno od prepeke ili nekog drugog vozila. Cena ovog proizvoda kreće se od 15 evra.

10. Obrtomer

Ovo je jedan dodatak koji će biti izuzetno koristan vlasnicima starijih automobila koji nemaju obrtomer u okviru fabričke kontrolne table. Na ovaj način, imaćete uvid u to pri kojim obrtajima vozite, pa ćete samim tim brzine menjati blagovremeno, odnosno vozićete pri nižim obrtajima ako želite ekonomičnu potrošnju ili pri višim obrtajima ako želite sportsku i brzu vožnju. Pored obrtomera tu su merači pritiska ulja, pritiska u turbini i drugi. Cena ovog proizvoda kreće se od 20 evra.

Izvor: halooglasi.rs

Kopiraj: copy