Broj za naručivanje paketa - 061/3135333 SOS broj za pomoć na putu - 069/667667

Auto vesti

10 mudrosti o automobilima direktno iz kafane

10 mudrosti. Sve počinje sa: „Živeli“! Onda više puta: „Kelner, daj još jednu turu!“ A na kraju: „Konobar, donesi vrata da izađem!“ Između prve i poslednje faze preko kafanskog stola prevale se mnoge životne mudrosti.

Primera radi, da li ste znali da se na vetrobranu na koji je nanesen sok od jabuke ne zadržava voda? Ili koja je to brzina najbolja za ekonomičnu vožnju?

Ovo su samo neke od mudrosti koje se prosipaju preko kafanskog stola, a mi smo se potrudili da u kontaktu sa ekspertima proverimo šta je od njih mit, a šta istina.

10 mudrosti o automobilima

1. Držanje ruke na ručici menjača je loše za transmisiju

Nije mali broj vozača koji tokom  vožnje desnu ruku drže na ručici menjača. Prema kafanskim mudrostima na ovaj način, zbog stalnog pritiska menjačke viljuške na birač brzine, bukvalno se ubija menjački sklop.

Međutim, nije baš tako jer da bi došlo do oštećenja ovih komponenti, pritisak ruke na ručici treba da bude prilično snažan i konstantan, a zaista je retkost da neko na taj način odmara ruku tokom vožnje.

2. Ako vetrobran premažete sokom od jabuke voda se na njemu neće zadržavati po kiši

Jabuke se jedu, ne mažu se po automobilu. Čim počne da pada kiša, sok od jabuke koji ste naneli na vetrobran ionako će biti opran pa od navodne zaštite nema ništa.

3. Stalno pritiskanje pedale kvačila ubrzano ga troši

Pedala kvačila nije odmorište za nogu! Toga bi vozači trebalo da budu svesni. Ko stalno drži pritisnutu pedalu kvačila izaziva njegovo ubrzano trošenje. Na kraju će dovesti do oštećenja ležaja ili čak proklizavanja kvačila.

4. Menjač van brzine na nizbrdici štedi gorivo

Bilo nekada u doba „juga“ i „golfa dvojke“. Sada je dovoljno skloniti nogu sa pedale gasa i eto uštede.

Savremeni motori imaju sistem koji automatski  „zavrće“ slavinu, odnosno umanjuje dotok goriva tek na minimalnu meru kada pedala gasa nije pritisnuta. Tako se štedi gorivo.

5. Novi automobili moraju se uhodavati najmanje 1.000 km

Onoga ko kupi „klio RS“ i istog  trenutka ga izveze na auto-put da ga „prži“ treba nalupati.  Uprkos savremenoj tehnologiji u proizvodnji, motori novih automobila kasnije mogu imati probleme usled ovakvog „tretmana“.

Oštećenja na cilindrima, ležajevima radilice, karikama i kvačilu posledica su ovakve vožnje. Dakle, dok je motor nov i neuhodan pažljivo menjajte stepene prenosa i izbegavajte velike brzine.

6. Visokooktansko gorivo automobilu daje bolje performanse

Na nekim pumpama kod nas, ali i u  inostranstvu mogu se pronaći razna visokooktanska goriva. Iza oznake „V-pauer“, „ultimejt“ i slično kriju se benzini sa 98 ili 100 oktana.

Nažalost većine vlasnika automobila, ta razlika se može primetiti samo na motorima  koji su predviđeni za ovakva visokooktanska goriva.

Većinu automobila koji se voze kod nas pokreću motori koji su konstruisani za gorivo od 95 oktana, pa ne mogu iskoristiti blagodeti visokoktanskih goriva.

Oni koji mogu su uglavnom savremeni turbo-motori  dok se kod ostalih ta razlika gotovo ne primećuje.

Štaviše, na testu koji je organizovao nemački auto-moto klub ADAC dokazano je da razlika u snazi sa normalnim i visokooktanskim gorivima kod standardnih motora iznosi manje od dva odsto.

7. Kvalitetnije ulje štedi gorivo

Osnovno pravilo je da ulja u motoru mora biti dovoljno. Bilo ono jeftino ili skupo, ako ga nema dovoljno ili ga ima previše, motor neće moći pravilno da radi.

Kada smo to razrešili vraćamo se na temu. Skuplja ulja višeg kvaliteta umanjuju frikciju u motoru čime se štedi energija.

U proseku, testovi su pokazali da sa kvalitetnim, skupljim uljem ušteda iznosi od tri do pet odsto goriva u odnosu na klasična ulja.

Na testu smo isprobali gradacije 10W-40 i 15W-  40. Takođe, treba reći i da se ušteda uvećava kada se automobil vozi na kratkim relacijama.

8. Nagli pritisak gasa vraća kontrolu nad prikolicom

Svako ko je nekada imao priliku da svojim automobilom vuče prikolicu poznaje onu neprijatnu situaciju kada prikolica počne da „igra kolce“.

 Sledeći korak može biti prevrtanje prikolice pa tada treba reagovati brzo.

Nagli pritisak pedale gasa prikolicu neće stabilizovati već prevrnuti. Jedino rešenje je kočenje i zaustavljanje vozila.

9. Crvena boja brže bledi

Nekada je zaista bilo tako. To se lako može prepoznati na automobilima iz osamdesetih i devedesetih – crvena boja na njima je gotovo potpuno izbledela i izgleda, najblaže rečeno, otužno. Razlog?

Pigment crvene boje je veoma osetljiv na sunčevu svetlost. Srećom, danas više nije tako jer je savremenim metodama farbanja i lakiranja ovaj problem eliminisan.

10. Urin u rezervoaru uništava motor

Zaista ne znamo kako ste se zamerili komšiji da vam tako nešto uradi. Možda i bolje da ne znamo. U svakom slučaju, postavlja se pitanje da li je ovaj atentat urinom zaista opasan?

Iz servisa poručuju: Urin ili ne, u ovom slučaju govorimo o vodi u sistemu napajanja gorivom.

Kod dizelaša iz osamdesetih godina i starijih neće biti problema. Međutim, savremeni komon-rejl  i pumpa-dizna dizelaši mogu biti na velikim mukama.

Zavisno od količine vode/urina mogu nastradati osetljivi injektori ili dizne, a može doći i do korozije na pumpi goriva. Dakle, sam motor neće biti oštećen, ali mnoge druge komponente hoće.

ZAKLJUČAK O 10 MUDROSTI IZ KAFANE

Šest od deset mudrosti, uspešnost 40 odsto, zamalo polovina. Dakle, mudrostima kafanskog stola treba tek ovlaš verovati. Šteta, zaista šteta, a sve priče deluju tako ubedljivo.

Sa druge strane, kako i ne bi kad već posle par piva možete upoznati vlasnika „golfa dvojke“ koji tvrdi da njegov vremešni „nemac“ ide duplo brže, a troši duplo manje sa visokooktanskim gorivom.

Gde je „golf dvojka“, tu je i vlasnik „juga“ koji tvrdi da je pola puta do Crne Gore vozio sa praznim rezervoarom samo zahvaljujući vožnji u leru na nizbrdici.Takvima je vreme da od kelnera naruče vrata sa početka naše priče.

Preuzeto sa: Auto Bild/M.I. Preuzeo: Atlas24h pomoć na putu