blog vest

10 saveta za smanjenje potrošnje goriva u automobilu

vest

Pravilnim održavanjem i uz par malih pravila, trošićete mnogo manje goriva i u isto vreme produžiti vek trajanja samog automobila. Za potrošnju goriva nije svejedno koliko je automobil težak, jesu li gume pod adekvatnim pritiskom, kojom brzinom vozite i ostalo…

Ovde je 10 primera kako možete smanjiti potrošnju goriva, a da se ne vozite ništa manje od uobičajenog:

Kako da vozite ništa manje od uobičajenog a smanjite potrošnju?

1. Pazite na pritisak u gumama

Pritisak u gumama je vrlo bitna stavka pa ga redovno proveravajte i držite se propisanog. Uštedećete do 5% goriva. Gume s preniskim pritiskom uzrokuju veću potrošnju jer imaju veći otpor kotrljanja.

2. Redovno menjajte potrošne delove

Automobilu redovno menjajte potrošne delove i ulje u motoru. Prljave svećice, začepljeni filteri i slično povećavaju potrošnju goriva. Održavanjem automobila možete uštedeti čak 4% goriva.

3. Prazan hod troši gorivo

Gasite motor ako vidite da ćete negde stajati duže od minute, npr. pred semaforom u većim kolonama. Tako ćete uštedeti više goriva jer automobil, iako miruje, i u praznom hodu također troši gorivo.

4. Smanjite grejanje/hlađenje u automobilu

Vozite li se na kratkim relacijama, ne palite grejanje u automobilu. Dok se zagre, već ćete biti na odredištu. Na dužim relacijama grejanje držite na nižim temperaturama. Grejnje klimom može vam povećati potrošnju za oko 3%. Isto vredi i za hlađenje.

5. Loše gume troše više goriva

Izaberite kvalitetne gume, iako su skuplje, dugoročno se isplati jer gume imaju uticaj na kretanje automobila. Zbog loših guma, a time i otežanog kretanja asfaltom, automobil može trošiti više jer treba više energije za kretanje.

6. Skinite nosač s krova

Ako na automobilu imate krovni nosač, skinite ga kad vam ne treba jer će tako vozilo biti aerodinamičnije i trošiće oko 5% manje goriva. Otvoreni prozori na brzini većoj od 50 km/h stvaraju otpor i povećavaju potrošnju.

7. Ne punite rezervoar do vrha

Ako je automobil lakši, trošiće manje goriva jer će trebati manje energije za kretanje. Pogledajte imate li u vozilu ili na njemu neke stvari koje ne morate baš svaki dan voziti sa sobom. Sa svakim uklonjenim kilogramom štedećete na potrošnji goriva. Takođe, ne punite rezervoar do vrha jer će automobil i tu dobiti na težini. Na svakih 50 kg potrošnja se povećava za 1 do 2%.

8. Pazite na obrtaje motora

Smanjite brzinu. Primera radi, idealna brzina za uštedu je između 75 i 90 km/h uz mjenjač podešen na petu brzinu. Pazite da su vam obrtaji motora na 2000 za automobile na dizelska goriva ili 2500 za benzinske motore.

9. Ubrzavanja troše 20 posto više

Vozite mirnije uz što manje kočenja i ubrzavanja jer nagla ubrzanja troše više od 20 % goriva u odnosu na staloženiju vožnju. Pratite situaciju ispred sebe i pre kočenja pustite gas. Kad krećete, polako stiskajte gas.

10. Tempomatom održavajte brzinu

Tempomat je zgodna stvar kada je ušteda u pitanju. Održava konstantnu brzinu, a to je vrlo bitno za štednju. Ali to vredi samo za ravan put ili nizbrdicu. Ne koristite ga na uzbrdici jer u tom slučaju povećava potrošnju goriva.

Izvor: www.automobili.ba
Foto: shutterstock

Kopiraj: copy