blog vest

5 saveta: Pripremite auto za proleće i leto

vest

Pripremite auto za proleće i leto. Protekla zima je bila blaga i bez ozbiljnijih snegova, što je pogodovalo vozačima. Naravno, ako ne računamo jedan talas u januaru. Sada sredinom marta meseca većina vozača već polako prelazi na letnje pneumatike jer su temperature uveliko iznad 7 stepeni.

Sada je to sve iza nas, uveliko se spremaju ideje za letnju sezonu i rezervišu najbolji apartmani na moru i turističke destinacije u Srbiji. Za vaš auto je bitno da bude spreman za promenu vremena i više temperature, zato smo izvojili 5 saveta koji će vam pomoći da spremite vašeg ljubimca.

 

1. Oprerite auto odozdo i spolja

Prilikom sledećeg obilaska auto perionice, pokušajte da sa crevom(puškom) što bolje operete donju stranu automobila jer se tu najviše zadržava nečistoća iz zimskog perioda od snega i leda. Iako nije bilo puno soli bačeno na putevima ove zime, čak i malo je dovojno da vremenom dovede do rđe iliti korozije. Ako imate polovno vozilo koje je uveženo sa severa Evrope ili druge države sa dosta snega posebno je potrebno obratiti pažnju jer su takvi automobili podložniji koroziji. Ako ste u prilici najbolje bi bilo da se auto opere iz kanala ili uz pomoć dizalice kako bi bilo 100% sigurni da ste otklonili svu nečistoću.

Spolja voskirajte auto. Voskiranje je veoma korisno, pošto štiti lak od svih spoljnih uticaja, uključujući sunce, smog, ptičji izmet, „sok“ sa drveća i slično. Pritom donekle čini automobil i vizuelno „svežijim“. Voskiranje možete da uradite sami, ukoliko imate dovoljno vremena i volje.

 

2. Zamenite gume i proverite felne

Ukoliko već niste obavezno zamenite zimske set sa letnjim setom. Iako ste u gužvi ovih dana ili jednostavno lenji, sve veće temperature dolaze tako da uradite to što pre. Proverite i da li nemate slučajno neko oštećenje na felnama kako bi ste mogli što pre da ih sanirate da se ne bi proširila. Ukoliko imate All Season gume, jako je bitno da proverite oštećenja kako felni tako i samih guma, kako vam ne bi promaklo neko oštećenje, poderotina ili rupica od eksera. Ukoliko ste u prilici i imate vremena savet je i da primenite neka od specijalnih sredstava za čišćenje i zaštitu guma.

Problem sa gumama je treći najčešći razlog zašto vozači zovu šlep službe. Ako ne želite da razmišljate o tom problemu poručite Atlasov Guma paket pomoći na putu. Da vam guma ne upropasti dan, od Atlasa imate pokriveno do 2000 evra za zamenu svih guma na vašem vozilu za nove. Šlepovanje do vulkanizera i sitnije reparacije do 100 evra su takođe pokrivene. Cena paketa iznosi samo 3,490 dinara. Paket traje godinu dana. Paket poručite telefonski ili u našoj Online Prodavnici.

 

 

3. Čišćenje stakala iznutra

Prilikom pranja automobila spolja, opraćete i stakla. Međutim, mnogi zaborave pranje iznutra. Zimi nam se stakla magle, pa ih brišemo raznim krpama, koje često nisu baš čiste, a neretko u žurbi uklonimo kondenzaciju rukom, ostavljajući pritom neprimetan trag masnoće.

Ni pušenje u automobilu nije zanemarljiv faktor – čestice dima se lepe na staklo, vremenom stvarajući finu, lepljivu masu. Stoga treba temeljno i pažljivo oprati stakla iznutra, pošto ćemo tako mnogo bolje videti kada naiđemo na maglu, auto sa zaslepljujućim svetlima, itd.

 

4. Zamenite patosnice i očistite pod

Izbacite zimske i ubacite letnje patosnice. Naravno, ukoliko zbog posla ili mesta stanovanja često unosite blato ili pesak na cipelama ili patikama, možda je dobra ideja da ih i dalje ostavite.

Ako ste imali zimske patosnice, nešto vode ili blata je sigurno stiglo do materijala kojim je pokriven pod. Ipak, za ovu „intervenciju“ najbolje je sačekati sunčano vreme kako bi se sve što brže osušilo i još važnije, da bi se potpuno osušilo.

Napravite penu, istrljajte pod, obrišite vlažnom krpom i ostavite da se osuši. Naravno, pre toga je korisno da se usisivačem ukloni što više nečistoća.

 

5. Proverite akumulator

Ako je akumulator preživeo zimu, neće mu ništa biti ni tokom leta, zar ne? U stvari, to je uobičajena zabluda, pošto akumulator strada i pri visokim temperaturama, samo što leti mnogo lakše startuje motor, pa se taj problem ni ne primeti.

Problem uglavnom nastaje kada padnu temperature na jesen. Onda krivimo niske temperature, iako je trebalo na vreme da proverimo u kakvom je stanju akumulator.

Stoga savetujemo da proverite i po potrebi očistite kleme, a ne bi bilo loše da u nekom servisu obavite malo detaljniju proveru akumulatora – ne samo napon.

Zima može da ostavi ozbiljne posledice po akumulator – činjenica da na proleće radi bez problema ne znači da vas neće izdati prvih dana sledeće jeseni/zime. Malo truda i novca može da vas poštedi kupovine novog akumulatora.

 

Bezbrižnost u saobraćaju

Delovi teksta preuzeti sa sajta Polovni Automobili.

Kopiraj: copy