Broj za naručivanje paketa - 061/3135333 SOS broj za pomoć na putu - 069/667667

Auto vesti

5 žena koje su izmenile automobilsku industriju!

Iako dominantno muška disciplina, automobilizam i automobili kakve danas poznajemo ne bi bili isti bez inovatorki koje su ih učinile bezbednijim… Odajmo počast damama ispred svog vremena, zaslužnima za revoluciju u sigurnosti!

MERI ANDERSON

Mary Anderson

Dok je sedela na zadnjem sedištu vozeći se Njujorkom, Merin vozač je imao poteškoća da vidi put od snega i vetra na šoferšajbni. Meri je uvidela koliko može biti opasno kada vozači ne vide jasno ispred sebe i put, te je izumela prvi ručni brisač za staklo. Patent je dobila 1903. godine, ali nažalost njeni savremenici nisu dobro reagovali na ideju, govoreći da im pomeranje brisača odvlači pažnju, a Merin patent je istekao pre nego što je ušao u komericjalnu proizvodnju.

LORENS FLORENS

Florence Lawrence

Najpriznatija kao izumitelj „signalne ruke“ za pokazivače pravca i kočnicu, preteče migavca i štop svetla, Florens Lorens je najveći deo karijere glumila u Holivudu, u nemim filmovima. Glumica se zaljubila u automobile tokom mladalaštva i za nju vezujemo i izjavu: „Automobili za mene imaju nešto, skoro pa ljudsko, nešto što uzvraća na dobrotu i razumevanje i brigu, kao i ljudi“. Nažalost, Florens nikada nije dobila zvanično priznanje za svoje izume pošto ih nikada nije patentirala.

HEDI LAMAR

Hedy Lamarr

Još jedna poznata glumica koja je postala izumitelj, Hedi Lamar je istupila iz Holivudskih reflektora tokom Drugog svetskog rata da bi se otisnula u svet tehnologije. Zaslužna je za patent „Tajni komunikacijski sistem“ koji je od 1941. godine služio za dešifrovanje vojnih poruka i menjanjem frekvencija skrivao ih od špijuna. Ova tehnologija je postala temelj za mnogo različite vidove komunikacije danas, uključujući Wi-Fi i Bluetooth signale koje koristimo u automobilima.

BERTA BENZ

Bertha Benz

Ime Benz vam je verovatno poznato, to je zbog toga što je Berta Benz bila supruga proslavljenog nemačkog inženjera Karla Benza. Karl je bio izumitelj Motorwagena, prvog proizvedenog automobila 1888. godine, a Berta je bila prva osoba koja je tada izvela 100 km dugo putovanje kolima, čime je uveliko skrenula pažnju na Motorwagen i njegov kapacitet. Tokom vožnje uočila je da se kočnice ne ponašaju kako bi trebalo i nakon razgovora sa kovačem, izumela je ono što danas zovemo disk kočnice.

MARGARET VILKOKS

Margaret A Wilcox

1893. godine, mašinski inženjer Margaret Vilkoks je izumela grejače za automobil. Topli vazduh bi bio prenošen iz otvora u motoru, donoseći toplotu aristokratskim vozačima 19-tog veka. Tokom narednog veka izum je bio modifikovan i unapređivan, da bi danas postao neizostavni deo vozila. Grejači su osim udobnosti koju su doneli, uistinu štitili ljude od hipotermije tokom vožnje po zimskom vremenu.