blog vest

Akcija- Proverite da li pravilno vezujete decu u sedištima!

vest

Centar za promociju bezbednosti saobraćaja, poziva građane na javnu akciju besplatnog pregleda dečijih auto-sedišta, koja ima za cilj da poveća bezbednost najmlađih u saobraćaju.

Javna akcija, kojoj će prisustvovati i pomoćnik direktora Agencije za bezbednost sabraćaja Republike Srbije Zoran Alimpić, održaće se u subotu, 6. juna od 10 do 12 časova, na parkingu preko puta Master centra Novosadskog sajma.

Akcija je namenjena svim roditeljima i ostalim zainteresovanim licima, koji žele da provere da li auto-sedište koje koriste odgovara uzrastu njihovog deteta, da li je sedište pravilno postavljeno u vozilu i da li je njihovo dete pravilno vezano tokom vožnje. Pregled će održati edukovani savetnici za auto-sedišta.

Inače, istraživanje koje je sproveo Centar za promociju bezbednosti saobraćaja pokazalo je da se više od 90% dečijih sedišta neispravno koristi u saobraćaju, a prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, deca u Srbiji danas češće stradaju kao putnici u vozilu, nego kao pešaci. U periodu od 2012. do 2014. godine, smrtno je stradalo 37 dece, do čega čak 47% kao putnici, najčešće u vozilima svojih roditelja. Velika zastupljenost dece koja su stradala, može se dovesti u vezu sa podatkom da je upotreba sistema zaštite za decu, unutar vozila, za teritoriju Srbije, ispod 20%.

Izvor: mojnovisad.com

Kopiraj: copy