blog vest

Ako putujete u zemlje EU, mogu da vam oduzmu sledeće voće

vest

Ako putujete u zemlje EU (Novi pravilnik): Novi pravilnik o voću koje putnici smeju da unesu u Evropsku uniju ne odnosi se na sve vrste. To znači da će od 14. decembra kada evropski propis stupi na snagu na udaru biti jabuke, kruške, šljive i trešnje, ali ne i nekoliko vrsta tropskog voća koje se često nosi na put.

Kako su potvrdili u Evropskom telu za bezbednost hrane (EFSA), polovinom decembra stupa na snagu propis o unosu voća. Ovaj propis definiše da će sve biljke (uključujući žive delove biljaka) koje putnici iz Srbije budu želeli da unesu u zemlje Evropske unije, morati da imaju fitosanitarni sertifikat.

U prevodu, ako krenete u Mađarsku ili u Hrvatsku na granici će vam oduzimati većinu voća koje ste poneli u torbi da prezalogajite, ali uz izuzetke.

– Banane, ananas, kokos, durijan i urme nisu na listi – potvrđeno je iz Evropskog tela za bezbednost hrane (EFSA).

Stroži pravilnici o tome šta putnici smeju da unesu u EU napravljeni su zbog biljnih štetočina kao deo direktive Evropske unije. Direktiva se odnosi na voće i povrće, a primenjuje se u zavisnosti od procene.

Na listi evropske institucije je 20 karantinskih štetočina koje se namnožavaju i šire. A uključuju i japansku bubu, azijsku bubu dugog roga, citrusovu zelenu i crnu tačku i Xylella fastidiosa, čiji je ekonomski, ekološki i društveni uticaj na teritoriji EU najoštriji.

Izbor štetočina zasnovan je na proceni Evropske komisije i EFSA. Oni uzimaju u obzir verovatnoću širenja, uspostavljanja i posledice štetočina. Uredbom se utvrđuje lista biljaka visokog rizika čiji će uvoz na teritoriju EU biti privremeno zabranjen od 14. decembra “, navode u EFSA.

Ako putujete u zemlje EU – nova pravila

Nova pravila, kako navode imaju za krajnji cilj zaštitu teritorije EU i njenih biljaka. Kako navode, cilj je i sigurna trgovinu, kao i ublažavanje uticaja klimatskih promena na zdravlje useva i šuma. Od novih pravila će, kako ističu, koristi imati i građani, uzgajivači i poljoprivrednici…

U oktobru 2016. godine Evropski parlament i Savet usvojili su Uredbu o zaštitnim merama protiv biljnih štetočina. Ta uredba je iste godine u decembru stupila na snagu. Ali njena potpuna primena počinje u decembru ove godine.

Unos hrane i pića je regulisan od strane svake zemlje posebno ali i od strane vazduhoplovnih organizacija. Tako unošenje namirnica bilo u torbi koja se predaje ili onoj koja se unosi u putničku kabinu podleže, kako zdravstvenim i carinskim propisima tako isto i avio propisima.

Ono što je do sada bilo poznato jeste da se po zakonima Evropske unije, mleko i meso ne smeju unositi u EU iz zemalja koje nisu članice. I u Crnoj Gori važe slična pravila.

Prema zvaničnim propisima, u Grčku nije dozvoljen unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda iz zemalja koje nisu članice Evropske unije. Dozvoljeno je sa sobom poneti do dva kilograma mleka u prahu za bebe ili hrane za bebe, hrane za posebne potrebe. Dozvoljava se i do dva kilograma hrane za ljubimce.

Izvor: zastitapotrosaca.gov.rs

Prenosi: Pomoć na putu – Atlas Servis

Kopiraj: copy