blog vest

ATLASOVA godišnja statistika – koje marke vozila i godišta su najzastupljeniji?

vest

Početak godine iskoristili smo i da se osvrnemo na statistiku od prošle sezone, a pre svega nas je zanimalo za koja vozila su se najviše uzimali paketi pomoći na putu u 2020. godini, kao i prosečna starost voznog parka.

Na prvom mestu, možda i očekivano, imamo „Volkswagen”, na drugom su vozila marke „Opel”, a zatim slede „Renault”, „Fiat” i “Peugeot”.

Prenosimo u celosti odnos snaga proizvođača iz naše baze na sledećem grafikonu:

Po dobijenim podacima interesovalo nas je da li se naš vrh liste poklapa i sa zvaničnom statistikom, i deluje da smo dobili poprilično poklapanje. Po Republičkom zavodu za statistiku (RZS) za 2020. godinu lista najbrojnijih marki registrovanih vozila je:

  1. Volkswagen
  2. Opel
  3. Peugeot
  4. Renault
  5. Audi

 

U kontekstu starosti voznog parka, najviše aktivnih paketa prošle godine je bilo namenjeno za vozila proizvedena u periodu od 2001. do 2005. godine, s tim što se 2002. godina istakla sa najvećim brojem automobila sa 9,96%.

Celoviti grafički prikaz će dati više detalja:

Pomislili smo da nam naš prosek može dati i neku bližu sliku o opštoj starosti voznog parka u Srbiji, što zaista i jeste slučaj. Aleksandra Graovac iz Srpske asocijacije uvoznika automobila i delova je nedavno izjavila da je prosečna starost vozila u Srbiji 17 godina!

Još jedan interesantan podatak može biti i odmer snaga “benzinaca” i “dizelaša”, gde od ukupnog broja prvi put registrovanih putničkih vozila 2020. godine, 66,8 % koristi dizel kao pogonsko gorivo, dok benzin koristi 29,9 %.

 

Napomena: Podaci prikazani na grafikonima su izvučeni iz celovite Atlas24h baze aktivnih korisnika paketa pomoći na putu za prethodnu godinu. Ukoliko preuzimate i objavljujete grafikon ili podatke iz njega molimo da prethodno zatražite saglasnost putem elektronske pošte stranice ili društvenih mreža.

Kopiraj: copy