blog vest

Automobili sa Apple znakom u prodaji od 2019?

vest

Jedan od portparola državne uprave američke savezne države Kalifornije otkrio je da su se rukovodioci kompanije Apple susreli sredinom avgusta sa predstavnicima lokalnog regulatornog tela za automobilsko tržište – DMV (Department of Motor Vehicle).

Sastanak je imao za cilj da se razmotre propisi DMV u vezi sa autonomnim vozilima. Kalifornija, kao i neke druge američke savezne države, odobrila je testiranje vozila bez vozača na svojim putevima, a 10-ak kompanija, među kojima je i Google, a od sredine septembra i Honda i BMW, već imaju dozvolu za probne vožnje.

Kako saznaje The Wall Street Journal, Apple je pojačao napore u cilju proizvodnje robotizovanih automobila i planira da za taj projekat angažuje 1.800 ljudi. Nakon angažovanja bivšeg rukovodioca grupacije FIAT Chrysler Automobiles, Daga Betsa, organizovan je i sastanak sa DMV kako bi se pribavila dozvola za testiranje prototipova u Kaliforniji.

Automobil bi trebalo da bude lansiran 2019, ali Apple u međuvremenu, između ostalog, treba da reši gde će se on proizvoditi i od koga će nabavljati pogonske baterije. The Wall Street Journal piše da vozilo ne bi trebalo da bude potpuno autonomno, što znači da će imati auto-pilota, ali i manuelne komande.

Izvor: b92

Kopiraj: copy