blog vest

Automobili sa benzinskim i dizel motorima od 2030. postaju istorija

vest

Holandska vlada planira da zabrani prodaju novih automobila sa benzinskim i dizel motorima od 2030. kako bi smanjila emisiju ugljen-dioksida u toj zemlji.

Vlasti u Holandiji žele da 2030. postignu da se CO2 emisija smanji za 49% u poređenju sa nivoom iz 1990. godine i veruju da će zabrana prodaje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem doprineti da se taj cilj realizuje.

Holanđani nisu usamljeni u svojoj nameri, s obzirom da se i neke druge zemlje kreću u istom pravcu. Među njima su Francuska i Velika Britanija koje planiraju da zabrane nove benzince i dizelaše do 2040.

Zabrana prodaje automobila koji za pogon koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem samo je jedna od mera za smanjenje emisije ugljen-dioksida. Druga važna odluka vlasti jeste postepeno zatvaranje svih termoelektrana u ovoj državi do 2030. godine.

Kako se Holanđani u velikoj meri oslanjaju na automobile kao prevozno sredstvo, u narednim godinama električna vozila trebalo bi da postepeno zamene ona opremljena benzinskim i dizel motorima.

Trenutno, procenat električnih automobila na holandskim putevima nije veliki i iznosi svega 6,4% ukupnog voznog parka. Ipak, u 2016. zabeležen je rast prodaje vozila na struju od 47% u odnosu na prethodnu godinu, što pokazuje da je sve više vozača zainteresovano za ovu vrstu automobila, pre svega zahvaljujući stimulativnim merama države.

Izvor: b92

Kopiraj: copy