blog vest

Budite spremni za zimske izazove – 10 saveta za bezbednu vožnju

vest

Budite spremni za zimske izazove: Zima nosi velike izazove, kako za automobile, tako i za vozače. Stoga vam dajemo listu saveta i „malih trikova“ kako da izbegnete nevolju ili se iz nje izvučete. Na putu pokrivenom ledom možete da izgubite kontrolu i pri veoma malim brzinama, magla nije toliki problem u gradskoj gužvi, ali na otvorenom putu može biti veliki, dok je sneg mnogim vozačima postao prava noćna mora. Stoga, na prvom mestu vozite sporije i budite pažljiviji nego inače.

 

Budite spremni za zimske izazove: 10 saveta da vam vožnja zimi bude sigurna

Donosimo 10 saveta kako da vam vožnja u predstojećem zimskom periodu prođe što bezbednije i ugodnije:

 1. Obezbedite se sa obaveznim zimskim gumama i lancima (za vožnju van grada).
 2. Ubacite u automobil sledeće korisne predmete:
  – Parče daske (ili nešto slično) na koju može da se osloni dizalica kada menjate gumu u blatu ili snegu;
  – Rezervna garderoba – samo najosnovnije stvari koje će vas zaštititi od hladnoće ukoliko budete morali da provedete nekoliko sati izvan automobila;
  – Kišna kabanica zauzima malo mesta i izuzetno je korisna kada pri lošim vremenskim uslovima morate da provedete neko vreme van automobila;
  – Ubacite u pregradu ispred suvozača i nešto dugotrajne visokokalorične hrane kao što su kikiriki, čokolada, bombone, suvo voće;
  – Flaša vode za piće, kojoj ćete redovno da menjate vodu, može zlata da vredi;
  – Punjač za mobilni telefon koji može da se koristi u automobilu;
  – Baterijska lampa;
  – Obično ćebe može da bude izuzetno korisno – za pokrivanje;
  – Torba sa alatom može da bude korisna i najvećim laicima;
  – Kablove za startovanje motora po pravilu niko nema kada su najpotrebniji, te preporučujemo da ih za svaki slučaj imate u prtljažniku;
  – Čekić je izuzetno koristan za razbijanje stakala na automobilu, jer vrata je nakon udesa ili prevrtanja ponekad nemoguće otvoriti;
  – Upaljač ili šibice obavezno: daju svetlo, pale vatru, greju ključ kada pokušavate da ga gurnete u zaleđenu bravu:
  – Lopata ili ašov sa kratkom drškom su više nego korisni kada pokušavate da se izvučete iz dubokog snega;
  – Razna pomagala za čišćenje snega i leda, kao što su metlica, strugač za led, lopata/ašovčić na rasklapanje, sredstvo za odleđivanje brava i stakala, treba da budu deo osnovne zimske opreme.

  Nemojte da zaboravite i da:

 3. Proverite antifriz (rashladnu tečnost) – ako niste sigurni kada ste ga poslednji put sipali, zamenite za svaki slučaj.
 4. Koliko god bili spremni za zimske izazove nikad se ne zna kada će vam biti potrebna stručna pomoć na putu. Iz tog razloga za bezbrižnu vožnju tokom zime odaberite Nacionalni ili Guma paket pomoći na putu. Nacionalni paket pokriva šlepovanje vozila do kućne adrese kao i male asistencija na licu mesta poput dopune akumulatora, goriva ili zamene pneumatika na licu mesta.
 5. Sprečite da se „zalede“ vrata – Namažite kedere (gume koje „dihtuju“ vrata) glicerinom ili Pavlovićevom mašću kako bi se sprečilo sleđivanje vrata.
 6. Brisači – Noću ih podignite da se ne slepe sa „šoferkom“. Ako se zalede/slepe, nemojte da ih odvajate na silu, već ih poprskajte sprejom za odleđivanje ili mlakom vodom.
 7. Kako sprečiti magljenje stakala? Prljava i masna stakla brže se zamagljuju i teže odmagljuju. Zato ih redovno perite iznutra, čak iako ne deluju prljavo. Nabavite sredstva protiv magljenja; postoje u raznim oblicima, a tu su i maramice i krpe protiv magljenja.
 8. Sredite „limariju“ – Sve ogrebotine, sitna oštećenja i mesta na kojima je korozija već započela svoj posao, tokom zime su na velikom udaru zbog soli koja se baca po putevima i samih vremenskih uslova.
 9. Odmah sredite naprsline na staklima – Mala oštećenja na vetrobranu ili drugim staklima zimi predstavljaju veliki rizik zbog drastičnih razlika u temperaturi.
 10. Imajte uvek bar polovinu rezerovara goriva i proverite da li je akumulator na nivou zadatka, on je od presudnog značaja za normalno startovanje motora.

 

Pročitajte: Trikovi kako da vozite dobro po snegu

Kopiraj: copy