blog vest

Da li će ovako izgledati budući javni prevoz?

vest

U Kini je predstavljena maketa takozvanog izdignutog autobusa koji bi mogao da bude jedno od jeftinijih rešenja za prevazilaženje saobraćajnih gužvi u velikim gradovima te zemlje i smanjenje zagađenja vazduha.

Tendencija u većini svetskih metropola je izmeštanje javnog gradskog prevoza ispod zemlje. Međutim, izgradnja metroa je veoma skupa i dugotrajna. Zbog toga su Kinezi krenuli u suprotnom smeru – u visinu, umesto u podzemlje.

Koncept Transit Elevated Bus (TEB), koji je prikazan na Sajmu visoke tehnologije u Pekingu, podrazumeva izgradnju vozila koje predstavlja kombinaciju autobusa i lakog metroa.

Pogledajte maketu ovog futurističkog prevoznog sredstva koja je izložena u Pekingu:

https://youtu.be/APybYjcm_j4

TEB je dugačak 32, širok 8, a visok 4,6 metara i može da primi do 1.200 putnika. Vozilo koristi posebne šine-vođice, pri čemu je srednji deo izdignut tako da ispod njega može nesmetano da se odvija automobilski saobraćaj.

Međutim, zbog svoje konstrukcije i veličine, TEB bi mogao da se koristi samo u širokim bulevarima i prigradskim saobraćajnicama, poput autoputeva koji vode do aerodroma. Procenjuje se da bi uvođenje ove vrste javnog prevoza bilo pet puta jeftinije od izgradnje mreže lakog metroa.

Prvi probni TEB autobus trebalo bi da počne da saobraća u gradu Qinhuangdao na severu Kine do kraja 2016. godine.

Izvor: b92

Kopiraj: copy