blog vest

Da li divlje šlep službe i dalje „operišu“?

vest

Divlje šlep službe. Da li divlje šlep službe i dalje „operišu“? Jedan vozač se javio redakciji polovniautomobili koji je naleteo na rezervni točak na auto-putu između Paraćina i Niša. Pri brzini od 100 km/h nije mogao da ga izbegne. Udario ga je levom stranom vozila. Pri tome je došlo do ozbiljnih oštećenja karoserije, točka i elemenata oslanjanja.

A onda se, po njegovim rečima – u trenutku stvorila šlep služba da pomogne.

Divlje šlep službe "operišu"

Ime ovog vozača nećemo navoditi. Pri toj brzini posledice su mogle da budu mnogo teže, čak i fatalne. Ali sreća u nesreći je bila to što je uspeo da zadrži kontrolu nad vozilom i bezbedno se zaustavi. Zbog stresa se nije ni setio da pozove policiju. Stavio je rezervni točak i jedva stigao do kuće – uz veliko podrhtavanje volana. Odbio je uslugu šlep službe koja se pojavila na licu mesta, pošto je nakon zamene točka video da auto ipak može da se vozi.

Divlje šlep službe – šta je tu sumnjivo?

Ono što je sumnjivo u ovoj situaciji jeste kombinacija rezervnog točka na auto-putu i „slučajno“ iznenadno pojavljivanje šlep službe. Istina, teoretski je moguće da je točak otpao sa nekog automobila koji rezervni točak nosi odozdo, tj. ispod prtljažnika. Međutim, ostaje sumnja da je neko taj točak namerno izbacio na put.

Zašto bi neko to uradio? Odgovor je jednostavan – i dalje postoje „divlje“ šlep službe ili legalne šlep službe čiji vlasnici su spremni da pribegnu ovakvim metodama – da se nakon što auto strada prilikom naletanja na neki predmet prvi nađu na licu mesta i ponude uslugu šlepovanja.

Nije ovo nikakva teorija zavere već zvanično dokumentovan problem sa kojim je i policija odavno upoznata i koji je u dobroj meri suzbijen. Ipak, kao i kod svakog vida kriminala, nakon što im se policija suviše približi, kriminalci postaju sve sofisticiraniji.

Tako dobijamo kriminalce koji umesto da na put bacaju letve sa ekserima, komade armaturnog gvožđa, veliko i oštro kamenje i slično, počinju da koriste metode za koje je izuzetno teško dokazati da ih je izazvao neko ko je povezan sa šlep službom koja se kao anđeo spasilac u neverovatno kratkom roku pojavio na licu mesta da ponudi šlepovanje. Tu upravo spadaju izbacivanje točka na put, kutije sa alatom koja je navodno ispala nekom kamionu, kao i surovo puštanje pasa na put u trenutku kada nailazi neki auto.

Šta uraditi kada se nađete u ovakvoj situaciji?

Odmah zovite policiju, a ukoliko ima povređenih naglasite im i tu činjenicu, kako bi oni obavestili hitnu pomoć. Sačekajte dolazak policije, koja treba da napravi uviđaj.

ZAPAMTITE – odmah učinite sve što možete da sprečite još teže posledice. Upalite sva četiri migavca. Obucite REFLEKTUJUĆI PRSLUK. Ukoliko je auto u voznom stanju i ukoliko to možete bezbedno da učinite, prebacite auto u žutu traku. Izađite iz vozila, što važi i za sve putnike i sklonite se sa asfalta.

Izvadite sigurnosni trougao. Postavite ga na odgovarajuću daljinu iza vašeg automobila kako bi drugi vozači na vreme uočili da nešto nije u redu. Ukoliko je predmet u koji ste udarili i dalje na putu, učinite sve što možete da upozorite druge vozače koji nailaze, kako se i njima ne bi dogodilo isto.

Teoretski, bilo bi najbolje da uklonite taj predmet, i eventualno komade plastike i slično što je ostalo od vašeg automobila nakon udarca, ali svi znamo kojim brzinama se vozi na autoputu i da to može da bude ekstremno opasno. Zato je na vama da procenite situaciju i da u skladu sa gustinom saobraćaja, vremenskim uslovima (kiša, magla, noć…) učinite šta možete.

U ovakvim situacijama najobičnija baterijska lampa, naročito ako ima dodatak za crveno svetlo može bukvalno da spasi život, pošto njome u uslovima slabe vidljivosti možete sa velike daljine da upozorite druge vozače. Što pre policija stigne na lice mesta i svojim rotacionim svetlima obezbedi tu lokaciju, manja je mogućnost da dođe do novih incidenata, pa stoga opet ponavljamo da pozovete policiju čim procenite da je to bezbedno, odnosno čim ste preduzeli sve korake da sprečite naletanje drugih vozila na vas.

Šta ukoliko se nakon par minuta (ili manje) na licu mesta pojavi šlep služba?

Odmah zapišite registarske tablice kamiona, slikajte kamion, ali potrudite se da to obavite diskretno pošto još uvek ne znate s kim imate posla. Možda je reč upravo o pripadniku organizovane grupe koja je na putu ostavila predmet u koji ste udarili. Njemu sigurno neće odgovarati da slikate, pa se možete naći u opasnoj situaciji.

Zato vozaču kamiona šlep službe recite da ste već zvali policiju, pa da će zbog toga morati da sačeka da oni obave uviđaj i da tek onda odveze vaš auto.

Šta ako vozač šlep službe odluči da ode nakon što mu kažete da ste već zvali policiju?

U tom slučaju obavezno zapamtite ili zapišite registraciju, odmah ponovo zovite policiju, dajte im registraciju kamiona, opis kamiona i vozača, objasnite brzo i konkretno situaciju i naglasite da je najverovatnije reč o članu organizovane grupe koja izaziva nesreće na putevima kako bi zarađivala na šlepovanju oštećenih vozila.

Da li imam pravo na nadoknadu štete?

Da. Odmah treba pozvati policiju, kako bi se napravio zapisnik, koji će biti dokaz sa kojim možete da se obratite preduzeću nadležnom za održavanje tog puta ili deonice. Auto-put je u nadležnosti  JP Putevi Srbije. Ovo važi i u slučaju da na auto-putu udarite u neku životinju.

Da li ste vi imali slično iskustvo?

Ukoliko ste se našli u sličnoj situaciji i sumnjate da je neko namerno bacio neki predmet na put, a pritom se neverovatnom brzinom pojavila šlep služba, pozivamo vas da to napišete u komentarima.

Preuzeto sa portala polovniautomobili/Dragan Romčević
Preuzeo: Atlas Servis 24h

Kopiraj: copy