blog vest

Deset najvećih dilema kupaca novih automobila

vest

Nije lako kupiti nov automobilu našoj zemlji. Ko se i odluči da svog omatorleog polovnjaka zameni nečim potpuno novim ubrzo se nađe u mukama. Tehnologija rapidno napreduje pa se kupci često nađu u čudu. Zato smo mi tu da pomognemo.

Prevaren sam! – uzvikivao je jedan naš čitalac u telefonskom razgovoru. Prodali su mi nov automobil sa prozorima od plastike! Plastike? Zapitali smo se mi? Da, da, plastike! Kucnem prstom, a ono se savija. Ovo nema smisla, zamislite i poklopac prtljažnika je plastičan, čist bezobrazluk! U prvi mah i mi smo bili zbunjeni, međutim, nakon kraćeg razgovora sve je bilo jasno.

Čovek je jednostavno po prvi put kupio nov automobil, „fijat 500 L“, a njime je zamenio 20-godišnju „opel korsu“. Takav vremenski i tehnološki skok ostavlja puno prostora za brojne nesporazume i nejasnoće. Jednostavno, tehnologija napreduje, način izrade automobila se menja, što zbog uštede u težini, što zbog uštede u ceni.

Nešto što je nekada bio čelik, sada je aluminijum ili plastika, jednostavno takvi su današnji automobili i tu se ništa ne  može promeniti. Osim drugačijih materijala tu su i savremeni tehnološki sistemi koje dodatno unose zabunu među novopečene vlasnike. Zamislite kako će se zbuniti nekadašnji vlasnik „golfa 2“ kome start-stop sistem pomenutog „fijata 500L“ ugasi automobil kada stane na semaforu,  ili nekadašnji vozač „juga“ kada začuje pištanje, jer vozačev pojas nije vezan.

Ovakvih i sličnih, da ih tako nazovemo, problema ima na sve strane pa smo odlučili da ovakva pitanja skupimo na jedno mesto i na njih odgovorimo.

Kako je kupovina novih automobila kod nas, nažalost, privilegija tek malobrojnih ljudi, kao primer za našu rubriku odabrali smo „fijat 500 L“. Voleli mi njega ili ne, ostaje činjenica da se domaći „fijat 500L“ trenutno može kupiti po najpovoljnijim uslovima na domaćem tržištu. Jednostavno, situacija je takva  da je ovaj automobil dostupan velikom broju građana koji njime menjaju svoje, nazovimo ih tako, oldtajmere, automobili kupljene pre par decenija pa, samim tim, je i, po iskustvima prodavaca, broj ovakvih pitanja kod njega najveći.

10 najčešćih dilema sa kratkim objašnjenjem i odgovorom

1. Kakav je ovo rezervni točak?

Rezervni točak punih dimenzija već decenijama je retkost. Dimenzije guma su na novim automobilima sve veće pa je samim tim neophodno rezervisati i veći prostor za smeštaj rezervnog točka. Umesto toga, proizvođači se radije odlučuju da u vozilo postave točak manjih dimenzija ili čak set za reparaciju koji zauzima još manje mesta od točka. Oba rešenja funkcionišu u praksi s tim  što treba poštovati propisana ograničenja u brzini.

2. Gde je moj alat?

Ah, često pitanje novopečenih kupaca još od pokojnog „punta klasik“. Vlasnici „stojadina“, „jugića“ i ostalih modela nekadašnje fabrike Zastava navikli su na pun prtljažnik delova i alata pa ih zato minimalizam alatki koji se isporučuje uz nove automobile razočara. Alat podrazumeva dizalicu i ključ za skidanje matica točkova.

3. Zašto nemam zimske gume?

Mnogi kupci očekuju da gume na njihovom novom automobilu budu u skladu sa sezonom. Letnje leti, azimske zimi. Na njihovu žalost, to nije slučaj. Uz nova putnička vozila uvek se isporučuju letnje gume, a eventualno se uz terenske modele kakav je „500 treking“ dobijaju pneumatici sa oznakom „M+S“.

4. Zašto staklo nije staklo?

Ovo je ujedno i pitanje našeg čitaoca koje je dalo ideju za pisanje našeg teksta.
Sam naziv kaže: staklene površine. Na novim vozilima nije uvek tako. Manje površine poput ove na slici napravljene su od plastičnog polimera. To, naravno, ne utiče na bezbednost i komfor putnika, a automobil je jeftiniji za proizvodnju i neznatno lakši.

5. Gde je ključ za rezervoar?

Još jedno pitanje svojstveno našim kupcima i okruženju u kome živimo. Poklopac
iza koga se nalazi otvor za dolivanje goriva napravljen je od plastike i to je sasvim
uobičajeno. Ono što kupcima smeta je što otvor za dolivanje goriva nema poklopac sa bravom i ključem jer na ovaj način postaju žrtve kradljivaca goriva. 9 Šta to pišti kad krenem? Upozorenje za nevezan pojas je standardna oprema novih automobila koje stvara veliku paniku kod novopečenih vlasnika automobila. Kada vozilo krene, a vozač ili suvozač nisu vezani pali se signalna lampica i sistem upozorenja emituje neprijatan zvuk koji postepeno postaje sve intenzivniji. Onog trenutka kada se pojas zakopča, upozorenje staje.

6. Kako da dolijem gorivo?

Nije mali broj novopečenih vlasnika dizelaša koji su primetili da takozvani pištolj
na većini benzinskih stanica u Srbiji ne „pasuje“ u otvor njihovog rezervoara.
Rešenje je spakovano u prtljažnik, a to je mali levak koji se montira u otvor za
dolivanje. Naime, proizvođači automobila su u nameri da zaštite vlasnike od točenja pogrešnog goriva, razvili sistem koji onemogućava montiranje pogrešnog  pištolja u otvor. Nažalost, pištolji na većini domaćih pumpi nisu standardni paotud levak koji u takvim slučajevima omogućava dopunu goriva.

7. Start-stop, šta je to?

Noviji automobili, pogotovo oni sa dizelagregatima standardno dolaze sa sistemom koji štedi gorivo tako što gasi motor pri svakom stajanju. Za ponovno pokretanje vozila dovoljno je pritisnuti papučicu kvačila. Uprkos tome što štedi gorivo, mnoge vozače ovaj sistem nervira. Na sreću, može se isključiti pritiskom na taster.

8. Zašto stoji na uzbrdici?

Iskreno, još nismo čuli da se neko žalio na pomoć pri kretanju na uzbrdici. Takozvani „hil holder“ je sistem za koji su svi koji su ga isprobali zaključili da je koristan jer sprečava da se „zakucate“ u vozilo iza pri kretanju na uzbrdici. Aktivira se jednostavno – snažnim pritiskom na papučicu kočnice.

10. Gde je motor?

Ko otvori poklopac kod novih  automobila sa dizel-motorom imaće i šta da vidi – ništa. Ceo motorski prostor je pokriven zaštitnom plastikom kako bi se agregat zaštitio od nečistoća, a istovremeno na ovaj način se prigušuje i buka koju on stvara. Sa druge strane, kod osnovne verzije kakav je „500 L 1.4“ motor je potpuno „go“. Kupcima se ovde ne može udovoljiti, oni prvi žale se što ne mogu da vide motor od plastike, a oni drugi pitaju gde je zaštita?

Preuzeto: Auto Bild/M.I.

Kopiraj: copy