blog vest

Evropski izveštaj o nezgodi. Da li imate ovaj papir?

vest

Da li se sećate evropskog izveštaja o saobraćajnoj nezgodi? Da li ga imate u automobilu? Na njega smo uglavnom zaboravili, ali propisi za njegovo obavezno posedovanje i dalje važe. Da podsetimo: evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi je obavezan dokument i zakosni je propisano da se nalazi u svakom vozilu – ko ga nema, sledi kazna i do 50.000 dinara!

Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi je obrazac koji se koristi svuda u Evropi umesto policijskog zapisnika. Ukoliko dođe do nezgode sa manjom materijalnom štetom, koja je manja od 500 evra, učesnici popunjavaju ovaj izveštaj.

Treba znati da je to prema Članovima 172. i 173. Zakona o Bezbednosti saobraćaja i obaveza ukoliko na lice mesta ne dolazi policijski službenik. Vozači koji su učestvovali u saobraćajnoj nezgodi sa manjom materijalnom štetom popunjen i potpisan izveštaj mogu da koriste kod osiguravajućih kompanija kao osnov za isplatu štete, pošto ima istu važnost kao policijski zapisnik. Izveštaj o saobraćajnoj nezgodi sadrži skicu i specifikaciju oštećenja na vozilu, kao i izjave učesnika kojima se potvrđuje odgovornost jednog od vozača za udes.

Evropski izvestaj o saobraćajnoj nezgodi PDF-dokument

Ukoliko učesnici saobraćajne nezgode ne mogu da se dogovore oko specifikacije oštećenja i odgovornosti za udes i obostrano potpišu izveštaj o saobraćajnoj nezgodi, neophodno je pozvati policiju da izvrši uviđaj. Ako u saobraćajnoj nezgodi ima povređenih osoba i ako je pričinjena veća materijalna šteta, takođe je obavezno pozvati policiju da izvrši uviđaj.

Ne zaboravite da je ovaj dokument prema Članu 101. Zakona o obaveznom osiguranju takođe obavezan. Dužni ste da ga pokažete službenom licu na uvid. Ukoliko ga nemate, može uslediti novčana kazna od 10.000 do čak 50.000 dinara.

Nacionalni paket pomoći na putu.

Nacionalni-mob-400

Izvor: mojauto.rs

Kopiraj: copy