blog vest

Garažiranje auta: Kako održavati vozilo kad se dugo ne vozi?

vest

Garažiranje auta – Iako zvuči paradoksalno, ukoliko ne planirate da vozite automobil u dužem vremenskom periodu npr. dva-tri meseca ili duže budite spremni na istu količinu posla oko svog vozila kao da ga vozite.

Vozilo se sastoji od velikog broja pokretnih i nepokretnih komponenti kao i tečnosti poput ulja, goriva, antifriza. Tu je i baterija tj. akumulator koji ukoliko nije u dobrom stanju prvi može da napravi problem usled dužeg nekorišćena vozila. Sve te komponente podložne su “zubu vremena”. Komponente stradaju od korozije i slepljivanja, korodiraju kočioni diskovi, stradaju kablovi i creva, klima uređaj, pumpa za vodu, amortizeri… Tečnosti poput goriva i ulja počinju da gube svojstva.

Zbog svega toga u slučaju da planirate garažiranje auta na duže staze, neophodno je preduzeti razne mere predostrožnosti kako bi vaš ljubimac prošao bez oštećenja i negativnih efekata.

Garažiranje auta: Saveti za skladištenje vozila

 

Ekipa sa YouTube kanala AutoBunker probudila je Mustanga iz zimskog sna i podelila nam sledeće savete:

1. Čišćenje enterijera

Prvo što treba da uradite je da očistite enterijer. Može slučajno negde u autu, ispod sedište naprimer, ostati hrana koju niste primetili. Ne želite posle 2 meseca da nađete istrulelu jabuku ili bananu. Pranje auta sa spoljašne strane je isto poželjno kako bi očistili sve nečistoće sa laka. Prljavštinu, blato, ptičji izmet, insekte, putnu so itd. biće znatno teže očistiti nakon par meseci. Ukoliko na još duži vremenski rok ostavljate auto bez pranja nemojte se čuditi ako samo poliranje bude moglo da skine prljavštinu sa farbe.

2. Antifriz

Ukoliko imate vodu u hladnjaku ili stariji antifriz obavezno zamenite ili dopunite sa novim. Temperatura može da ode ispod nule i ne želite da zaboravite tako nešto. Antifriz ima veliku zaštitnu ulogu. Zimi štiti motor i prateće komponente od stvaranja leda. Čuva i metalne površine od korozije, kao i od taloženja kamenca, ne nagriza creva…

3. Baterija 

Isključite akumulator i najbolje bi bilo da ga izvadite i stavite na toplo mesto ili stavite na punjač. Preporučljivo je da mu pritom izmerite napon i dopunite ga – tako će se smanjiti mogućnost da pretrpi ozbiljan i trajan pad kapaciteta. Ako ga ostavite priključenog može da mu nešto povuče struju i tako isprazni i trajno ošteti.

4. Rezervoar

Napunite rezervoar do kraja sa gorivom. U toku stajanja dolazi do kondezacije i može lako da se desi da dođe  do rđanja rezervoara ukoliko nije pun. Pokvari se i kvalitet goriva ukoliko ga ima malo. Laganom vožnjom potrošiti rezervoar kada ga budete prvi put startovali. Koliko može dođe do prljanja zna najbolje onaj koji je barem jednom imao priliku da čisti i ispira rezervoar u životu.

5. Rasteretite vešanje i gume

Ako ostavljate auto duže od 6-7 meseci u garaži preporuka je da se auto podigne od zemlje. Ali ne skroz već tek toliko do te mere da se skine težine sa guma kako ne bi došlo do pojave zvana “flat spot”. To jest može doći će do deformacije gume i njenog ravnjanja u jednom delu. Možete koristiti drvene klocne kako bi odigli auto.

6. Promeniti ulje nakon prvog paljenja

Posle dužeg stajanja uvek je dobro da promenite ulje jer se vremenom svojstva ulja promene i ne radi dobro funkciju kao novo ulje.

 

Za samo 3,990 dinara godišnje ne morate da brinete o kvarovima na vašem autu
Kopiraj: copy