blog vest

Grčka – Nova olakšica za ulazak obradovaće srpske turiste

vest

Od 15. Marta 2022. godine Grčka je na snagu stavila novo pravilo ili bolje reći olakšicu za ulazak u ovu državu. Naši državljani neće morati više da popunjavaju PLF obrazac čime je znatno olakšan proces spremanja srpskih turista za predstojeću letnju sezonu.

Ovu informaciju je potvrdio i Aleksandar Seničić iz Nacionalne organizacije turističkih agencija.

Podsećamo da je PLF obrazac zadavao brojne muke našim turistima kako prilikom popunjavanja tako i na samoj granici. PLF je bio jedan od načina na koji se Grčka borila sa pandemijom korona virusa, pružajući opširne informacije o mestu polaska, prethodnog boravka i adresi smeštaja u Grčkoj kao i mnoge druge. Nakon popunjavanja se dobijao QR kod i e-mail potrvrda.

Euro-desk

Ukoliko i vi planirate ovog leta putovanje u Grčku, obavezno se obezbedite EURO+ paketom pomoći na putu.

Pred putovanje obavezno se upoznajte i sa trenutnim pravilima za ulazak u Grčku na sajtu Ministarstva spoljnih poslova. Prenosimo trenutne uslove na datum 16.3.

Državljani Srbije mogu da uđu u Grčku, avionom ili preko nekog od otvorenih drumskih prelaza. Za ulazak turista otvoreni su 24 časa sledeći drumski granični prelazi:
– sa Bugarskom:  Promahonas, Ormenio, Nimfea i Eksohi;
– sa S. Makedonijom: Evzoni, Niki i Dojrani;
– sa Albanijom: Kristalopigi, Kakavia,  Mavromati;
– sa Turskom: Kastanjez i Kipi.

Sva lica, starija od pet godina, koja dolaze iz država članica Evropske unije (EU) i Šengenskog sporazuma, kao i trideset tri (33) zemlje koje nisu članice EU, koje su pristupile EU sistemu digitalnog sertifikata COVID 19 (Europian Union Digital Covid Certificate, EUDCC), među kojima je i R. Srbija, mogu ući u R.Grčku uz posedovanje Evropskog digitalnog sertifikata COVID-19, odnosno:
a) Sertifikata o vakcinaciji, koji je važeći nakon navršenih najmanje četrnaest (14) dana od dana vakcinacije protiv virusa COVID 19 i ne više od devet (9) meseci nakon završetka osnovne vakcinacije (druga doza), odnosno bez vremenskog ograničenja za putnike koji su primili i buster dozu. Evropski digitalni sertifikat sadrži sledeće elemente: ime i prezime lica (kako je navedeno u putnoj ispravi), tip primljene vakcine, broj primljenih doza i datum vakcinacije, ili
b) Sertifikata o preležanoj bolesti COVID 19, koja je konstantovana laboratorijskim RT-PCR testom ili brzim antigenskim testom (Rapid test). Evropski digitalni sertifikat o preležanoj bolesti se izdaje četrnaest (14) dana nakon prvog pozitivnog testa i važi sto osamdeset (180) dana, ili
c) Negativnog RT-PCR testa, ne starijeg od 72 sata pre ulaska u Grčku, ili negativnog antigenskog (rapid) testa, ne starijeg od 24 časa pre ulaska u Grčku, na prisustvo virusa COVID 19.

Kopiraj: copy