blog vest

Kako da pravilno očistite automobil da biste sprečili širenje korona virusa

vest

Kako da pravilno očistite automobil? Osim što treba da vodite računa o ličnoj higijeni i higijeni životnog prostora, bitno je i da na pravilan način očistite automobil kako biste sprečili širenje koronavirusa. Posebno na to treba obratiti pažnju ako automobil delite sa nekim ili često prevozite više ljudi. Ljudi tokom samoizolacije koja je predložena mera prevencije protiv korona virusa provode najviše vreme u svojim domovima, ali im za određene prilike treba automobil.

Čišćenje automobila treba početi bacanjem smeća iz njega

Čišćenje automobila treba početi bacanjem smeća iz njega – od iskorišćenih papirnih ili vlažnih maramica koje se neretko zadrže u autu danima, pa i mesecima… Za čišćenje automobila ne treba koristiti specijalna dezinfekciona sredstva koja su često previše agresivna za materijale u unutrašnjosti vozila.

Dovoljno je da koristite tečan sapun, a ukoliko upotrebljavate druga sredstva kućne hemije, proverite da li mogu da oštete unutrašnjost automobila. Efikasna su i standardna sredstva za čišćenje unutrašnjosti automobila, i njihov sastav je takav da deluje protiv virusa.

A čistite na sledeći način: sapunom ili drugim sredstvom detaljno prebrišite sve površine u automobilu pa suvom krpom pokupite višak vlage. Ukoliko su sedišta u kolima kožna, čistite ih na isti način.

Posebno obratite pažnju na delove koje stalno dodirujete poput volana, menjača, ručne kočnice, ali i na kvake i čep rezervoara.

Nakon pranja sav pribor za čišćenje stavite u veš mašinu da se opere na 60 stepeni. Ne zaboravite da temeljno sapunom operete rukom. Najbolje je da tokom čišćenja nosite rukavice.

Očistite i klimu u automobilu, ali nemoje uključiti recirkulaciju vazduha kako se ne bi “usisale” čestice virusa pa onda vratile kroz ventilaciju pravo na vas. Filter na klima automobilu treba menjati jednom godišnje.

Važni telefoni

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”: 011 2684 566

 

Kopiraj: copy