blog vest

Kako do novog graničnog prelaza „Bački Vinogradi“ sa Mađarskom

vest

Prethodnog vikenda smo putovali za Budimpeštu i odlučili se za prelazak preko novootvorenog graničnog prelaza “Bački Vinogradi”, kako bismo proverili koliko tačno vremena treba, odnosno “gubi”, ako se želi izbeći granični prelaz Horgoš.

Granični prelaz

 

Kako stići do prelaza? Na samom autoputu nema znakova za ovaj granični prelaz, tako da morate da znate da treba da se isključite sa autoputa na petlji za Palić, odnosno Subotica-sever i nastavite vožnju preko Hajdukova do Bačkih Vinograda u kojem ćete videti znak za ovaj granični prelaz. Pratite samo znakove i posle par minuta lagane vožnje stici ćete do prelaza.

Bila je subota i sve ukupno smo “izgubili” oko 60 minuta, od izlaza sa autoputa, pa do ponovnog vraćanja na isti.

Oko 40 minuta dok smo sačekali redu i pasošku kontrolu, sa obe strane, otvaranje gepeka i neizbežna pitanja “Kuda putujete?”, a samo oko 10-15 minuta nam je trebalo od samo prelaza sa Mađarske strane, preko gradića Moroholama, pa do ponovnog vraćanja na autoput za Budimpeštu kod mesta Roszke, sto je neposredno posle graničnog prelaza Horgoš.

Kad ponovo izadjete na autoput, posle par kilometara vožnje naići ćete na benzinsku pumpu i nemojte zaboraviti da kupite vinjetu. Cena vinjete za 10 dana je 6,400 HUF (oko 16,5 evra).

U letnjim danima ili praznicima, predlažemo ovaj prelaz kao alternativu broj 1, (daleko bliži prelaz nego Đala ili Kelebija), čak i ako putujete do ili od Budimpešte, jer možete uštedeti i vreme i živce.

Ako putujete za Banju Moroholom, onda Vam je ovaj prelaz logičan izbor.

Pre polaska na put obavezno se obezbedite jednim od Atlas24h paketa pomoći na putu. Za put u Mađarsku preporučujemo Euro+ paket ili Internacionalni+ u okviru koga imate pravo na asistenciju sa neograničenom kilometražom šlepovanja ili popravkom vozila do 500 evra.

 

Prelaz Bački Vinogradi su samo za putnička vozila i mogu da ga koriste samo gradjani Srbije, Mađarske, EU, Norveške, Švajcarske i Irske.

Zbog povećane frekvencije saobraćaja na ulazu i izlazu iz Srbije prema Mađarskoj na početku turističke sezone 2024. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u dogovoru sa pograničnim organima Mađarske, donelo je odluku da se produži radno vreme na ovom graničnom prelazu. Novo radno vreme GP Bački Vinogradi – Ašothalom je od ponedeljka do četvrtka od 7 do 19h, a petkom, subotom i nedeljom će biti otvoren od 7 do 22h.

Redovno radno vreme graničnog prelaza, van sezone, je svakog dana od 7 do 19h. Na sledećem linku možete pronaći i uživo kamere sa graničnih prelaza.

Telefon graničnog prelaza: 024/762-279

Kopiraj: copy