blog vest

Kako vozite po nevremenu?

vest

Kako vozite po nevremenu? Vozači često nisu svesni opasnosti koje ovakvo nevreme nosi sa sobom, a ovog elta su vozači bili češće izloženi raznim vremenskim neprilikama, a najčešće obilnim padavinama.

Kako vozite po nevremenu?

Prilikom obilnih padavina, kad se veća količina vode duže zadržava na asfaltu, gume nisu u mogućnosti da je potpuno istisnu, tako da točkovi više nemaju dobar kontakt sa kolovozom. U takvim situacijama podloga po kojoj se vozi može imati karakteristike slične putu koji je pod snegom ili ledom.

Tokom jake ili dugotrajne kiše delovi puta koji bolje odvode vodu ne deluju opasno za vožnju. Vozač se tada opusti i zaboravi da prilagodi brzinu. Međutim, kada takvo vozilo koje se kreće neprilagođenom brzinom iznenada naiđe na deo puta na kome se voda zadržava, javlja se opasnost od akvaplaninga, odnosno smanjenja ili gubitka kontakta guma sa podlogom.

Zbog toga u vožnji po jakoj kiši treba usporiti i izbegavati naglo dodavanje gasa.

Takođe, zbog obilnih padavina nemoguće je nekad ukloniti svu vodu sa vetrobranskog stakla, bez obzira što ste brisače uključili na najveću brzinu.

U takvim slučajevim pored smanjenja brzine kretanja, treba voditi računa i o odstojanju u odnosu na vozilo koje se kreće ispred, a u situaciji kada je vidljivost izuzetno smanjena najbolje je privremeno zaustaviti vozilo pored puta, na bezbednom odstojanju, i sačekati da prođe najgori nalet kiše.

Godišnji paket pomoći na putu za bezbrižno putovanje. Pogledajte aktuelnu akciju za Nacionalni paket.

Turističke destinacije u Srbiji

 

Kiša i povećana vlažnost vazduha dovode i do zamagljivanja unutrašnjih staklenih površina u automobilu. Savremeni automobili zahvaljujući klima-uređajima brzo izlaze na kraj sa tim problemom. Ipak, ako klima nije bila uključena pre nego što je počelo nevreme, potrebno je da prođe izvesno vreme dok se sva stakla ne odmagle.

Tokom jake kiše, voda će popuniti eventualne rupe u asfaltu, pa one postaju”nevidljive”, što je još jedan razlog da budete oprezni i prilagodite brzinu.

Takođe, obilne padavine izazivaju i odrone.

Ako se zateknete na deonici puta koja vodi kroz klisure ili useke i pored kosina, nikada niste sigurni da se već iza sledeće krivine na putu ne nalazi odronjeno kamenje.

Smanjenje brzine i u ovom slučaju pomoći će vam da reagujete na vreme, zaobiđete prepreku na putu ili zakočite vozilo pre nego što udarite u nju.

Svakako, budite uvek na oprezu!

Kopiraj: copy