blog vest

Koliko auto više troši sa krovnim nosačima?

vest

Potreba da se višak prtljaga, ili kabasti predmeti koji se transportuju putničkim vozilom, prevezu tako što će se pričvrstiti na krov stara je gotovo koliko i sami automobili.

Čim je krovna konstrukcija postala dovoljno čvrsta da izdrži dodatni teret, pojavile su se razne vrste krovnih nosača na koje se najpre pakovao višak prtljaga, a zatim i razni drugi predmeti.

Majstori su se dosetili da na krov smeste merdevine, a sportisti i rekreativci shvatili su da je to idealno mesto za prevoz skija, bicikala, pa čak i gumenih čamaca.

Sa druge strane, svaki dodatak na automobilu, pa čak i najobičnije krovne šine, utiče na aerodinamičke karakteristike i dovodi do povećanja potrošnje goriva.

Najnovije istraživanje koje je sporevedeno u SAD pokazuje da su razni krovni nosači i drugi dodaci odgovorni za 0,8 procenata ukupne potrošnje goriva u toj zemlji.

Iako to na prvi pogled ne izgleda mnogo, kada se preračuna u litre dolazi se do količine od gotovo 400 miliona litara samo u 2015. godini, što se odražava i na povećanje emisije štetnih gasova.

U zavisnosti od konfiguracije krovnog nosača, studija pokazuje da potrošnja može da poraste i do 25%. Zbog toga se vozačima savetuje da skinu krovne prtljažnike i druge dodatke sa automobila kad god nisu u funkciji. Proizvođačima se preporučuje da ove elemente konstruišu tako da mogu lako i brzo da se demontiraju sa krova, kada se ne koriste.

Izvor: B92

Kopiraj: copy