blog vest

Koliko nas se zaista vezuje na zadnjem sedištu?

vest

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pokrenulo je danas akciju “Veži pojas – sačuvaj život”, u okviru koje će Auto moto savez Srbije (AMS S) postaviti simulatore u svojim bazama da bi građani mogli besplatno da testiraju koliko pojas znači pirilikom sudara. Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović upozorila je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije da se svega četiri odsto ljudi vezuje na zadnjem sedištu.

Ona je najavila da će uskoro biti održan sastanak sa vlasnicima većih restorana u Beogradu na kojem će se dogoviriti kako oni mogu da doprinesu povećanju bezbednosti mladih u saobraćaju.

Kako je rekla, vlasnici restorana mogu da istaknu upozorenja u njihovim objektima da se ne vozi pod dejstvom alkohola, zatim da organizuju vraćanje kući ili da pozivaju taksi za one koji su u alkoholisanom stanju, ali da će se o svemu dogovoriti na sastanku koji će biti održan u narednih pet-šest dana.

Mihajlović je rekla i da će Ministarstvo tražiti od lokalnih samouprava da iste takve sastanke organizuju sa njihovim ugostiteljima.

Dodala je i da će tražiti od MUP-a, kao predlagača izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja, da što pre započne javnu raspravu o tim izmenama, kao i da će tražiti da se te izmene zakona usvoje po hitnom postupku.

Ministastvo sprovodi akciju zajedno sa Agencijom za bezbednost saobraćaja.

Vršilac dužnosti direktora Agenicje Milan Božović je rekao da vezivanje na prednjem sedištu može da sačuva život do 50 odsto, a na zadnjem čak i do 75 odsto.

Predsednik AMS S-a Mirko Butulija rekao je da će simulator čeonog sudara pri brzini od pet do 12 kilometara na sat, biti postavljen prvo u sedištu AMS S-a u Ruzveltovoj 19, i da će na tom mestu građani u naredna cetiri dana moći besplatno da ga isprobaju.

Simulatori će biti postavljani u bazama AMŠ-a i auto školama.

Izvor: Tanjug

Kopiraj: copy