blog vest

Letnje gume još ne morate da menjate

vest

Pravilnik o tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima nalaže da od 1. novembra do 1. aprila sva vozila u Srbiji moraju biti opremljena zimskom opremom ako su zbog vremenskih uslova na kolovozu sneg, led ili poledica. Vozačima je ostalo oko nedelju dana, tačnije do 1. novembra, da na vozilima postave zimske pneumatike.

Međutim, zbog visokih temperatura za ovo doba godine, neće biti pisanja kazni, pa dok vremenski uslovi dozvoljavaju, vožnju mogu produžiti i sa letnjim gumama.

Stručnjaci, ipak, upozoravaju da se u ranim jutranjim satima u jesen na kolovozu stvara zbog lišća, blata od traktora, opasno klizava podloga pa treba biti oprezan prilikom kočenja i zaustavljanja.

Zaustavni put sa letnjim gumama je nekoliko puta duži nego sa zimskim, a najčešća greška vozača u ovim danima na auto-putu jeste to što ne drže dovoljno rastojanje.

“Preporučujem da se vozite na rastojanju ako ga opredeljujemo vremenski od tri sekunde, a ako ga opredeljujemo prostorno onda je to od 70 do 100 metara pri brzinama od 100 do 120 kilometara na čas”, rekao je Milan Vujanić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Savet stručnjaka je da ako baš uletite u vremensku nepogodu, a imate letnje gume, najbolje bi bilo da zaustavite vozilo i sačekate da nepogoda prođe.

Ukoliko baš vozite po kiši ili magli, trebalo bi na vreme obaveštavati druge vozače o svojim namerama.

“Treba blagovremeno upozoriti vozače koji su iza nas o namerama zaustavljanja, skretnja isključivanja i uključivanja, jer te radnje dovode najčešće do opasnih situacija i sudara”, istakao je Vujanić.

Gužve za zamenu zimskih guma nema, a cena je ostala ista – 600 dinara po točku sa montiranjem i balansiranjem. Cene novih zimskih pneumatika kreću se od pet do 25.000 dinara.

Ali znajte da čak i sa novim gumama niste 100% sigurni da nešto na putu ne može krenuti po zlu. Putovi u Srbiji tokom zime su u jako lošem stanju sa dosta udardnih rupa, pa se često dešavaju oštećenja guma. Kako bi obezbedili svoje nove gume savetujemo da obavezno aktivirate Atlasov Guma paket koji vam obezbeđuje do čak 2,000 evra za kupovinu novih guma u slučaju da nije moguća popravka postojećih. Tu je i opcija popravka gume na licu mesta ili kod vulkanizera do 100 evra.

Paket možete naručiti OVDE ili ako ove jeseni kupujete gume preko sajta Internet prodaja guma znajte da vas u tom slučaju očekuje poklon.

 

 

 

 

Izvor: Radio televizija Srbije (RTS) / Fotografija: Ilustracija/Pixabay.com

Kopiraj: copy