blog vest

Na putevima u Sloveniji se meri odstojanje između dva vozila

vest

Slovenački MUP uveo je u upotrebu uređaj za merenje međusobne udaljenosti vozila na saobraćajnicama koji pokazuje da li je vozilo, pri brzini kojom se kreće, dovoljno udaljeno od prethodnog.

Prema slovenačkom Zakonu o bezbednosti drumskog saobraćaja, rastojanje između vozila u naseljenom mestu, gde je dozvoljena brzina 45 kilometara na sat, mora biti najmanje 25 metara. Ako je ta razdaljina manja – a policija to snimi svojim uređajem – vozači će morati da plate kaznu od čak 200 evra.

U medijima se već mogu pročitati izjave hrvatskih vozača koji su kažnjeni na taj način. Navodi se slučaj žene koja je vozila putem od Izole prema Kopru pa je u naseljenom mestu vozila 46 kilometara na sat, dok je rastojanje od vozila ispred nje iznosilo 23,9 metara. Budući da je to bilo 1,1 metar premalo, izrečena je kazna od 200 evra, piše Glas Istre.

Policija koristi laserski pištolj TrueCAM vredan 15 hiljada evra. “Pištolj” snima i fotografije visoke rezolucije, kako bi se tačno videle registarske oznake vozila.

Izvor: 021.rs

Kopiraj: copy