blog vest

Ne vozite sa snegom na krovu – osim što je nebezbedno i zakonom je kažnjivo

vest

Vozite sa snegom na krovu? Vozači su u obavezi da čiste svoja vozila od snega pre vožnje, a u suprotnom zakon predviđa novčane kazne i to može da vas košta od 5.000 do 18.000 dinara!

Prvi sneg često vezujemo sa problemima koji mogu da nastupe u saobraćaju. Stučne službe čiste glavne saobraćajnice, dok su građani zaduženi za sneg ispred svojih ulaza, ali i sa vozila pre uključivanja u saobraćaj.

Vozači koji ne „odmrznu“ i ne očiste svoja vozila, već krenu automobilom sa ostacima snega ili leda na prozorima, krovu, haubi ili tablicama, rizikuju da budu kažnjeni novčanom kaznom od 5.000 dinara.

Ukoliko, zbog neadekvatno očišćenog vozila, dođe do saobraćajne nezgode, preti im kazna u iznosu od 6.000 do 18.000 dinara.

Sneg ili led, koji nisu potpuno očišćeni sa krova vozila, pri naglom kočenju mogu da skliznu na vetrobransko staklo ili, u slučaju autobusa ili kamiona, da padnu na neki od automobila ispred, pored ili iza njih. To može da izazove pucanje šoferšajbne drugo vozila, ali u najgorem slučaju može doći i do sletanja sa puta.

Izvor: telegraf.rs

Kopiraj: copy