blog vest

Neispavanost je opasna kao i alkohol za volanom!

vest

Ukoliko ste spavali četiri sata kraće, nesposobni ste za vožnju kao da ste dvostruko premašili zakonski dozvoljen nivo alkohola u krvi. Čak i kada ne osećate umor, pospanost itekako utiče na reakcije…

Čak i ljudi koji su dovoljno odgovorni i ne sedaju za volan pijani, rade nešto što može da bude jednako opasno – voze kada nisu dobro spavali. Ako spavate samo sat ili dva manje nego obično, dva puta više rizikujete od nezgode, pokazuju ispitivanja svetskih agencija za bezbednost u saobraćaju.

Ukoliko ste spavali četiri sata kraće, nesposobni ste za vožnju kao da ste dvostruko premašili zakonski dozvoljen nivo alkohola u krvi. Ako često zevate i trepćete, „cimate“ volan, ne sećate se poslednjih nekoliko kilometara, dovodite sebe i druge u opasnost. Čak i kada ne osećate umor, pospanost itekako utiče na reakcije. Više od polovine vozača koji su učestvovali u incidentima ove vrste, kažu da nisu osetili simptome pre nego što su zaspali za volanom.

Zato, svima koji u ovom periodu planiraju putovanje ili manje spavaju zbog prazničnog veselja, stručnjaci savetuju da bez sedam sati noćnog sna ne voze u toku dana i prave pauzu na svaka dva časa uz izbegavanje teške hrane. Ako je moguće, na put krenite sa budnim suvozačem.

Izvor: mojnovisad.com

Kopiraj: copy