Broj za naručivanje paketa - 061/3135333 SOS broj za pomoć na putu - 069/667667

Auto vesti

Nemanje zimske opreme znači imanje novčane kazne

Za vozače je stupio na snagu zimski režim vožnje, što znači da je neophodno imati zimsku opremu, a kazne se razlikuju od zemlje do zemlje.

Ukoliko vas u Srbiji na putu zateknu sneg i led, a vi ste bez zimske opreme, moraćete da platite novčane kazne koje se kreću od 6.000 do 800.000 dinara.

Ako je vlasnik vozila fizičko lice, kazna je od 6.000 do 20.000 dinara, dok je za pravna lica iznos kazne od 100.000 do 800.000 dinara.

Obavezna upotreba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uslove i stanje kolovoza, a ako vas policija zaustavi u Hrvatskoj bez adekvatnih guma, sledi kazna od 700 kuna (oko 90 evra).

A kakva su pravila u u drugim zemljama?

Slovenija

Od 15. novembra sva vozila moraju da imaju 4 zimske gume dubine profila najmanje 3mm ili 4 letnje jednakog najmanjeg profila, ali s pripremljenim lancima u prtljažniku. Ukoliko nemate navedno, sledi kazna od 40 do 300 evra. Ako niste očistili sneg s auta, platićete 200 evra.

Bosna i Hercegovina

Zimske gume na sva 4 točka najmanje dubine profila 4 mm ili letnje jednakog najmanjeg profila, ali takođe s pripremljenim lancima, obavezne su od 15. novembra. Ukoliko se ne pridržavate te obaveze, može vas stići kazna od 40 konvertibilnih maraka (oko 20 evra). Zanimljivo: za vozila iznad 3,5 tona kao zimska oprema propisane su i vreća peska do 50 kg kao i lopata za sneg.

Austrija

S obzirom na pretežno planinski reljef, ne čudi što 4 zimske gume najmanje dubine profila 4 mm ili 4 letnje jednakog najmanjeg profila, ali uz pripremljene lance, morate imati već od 1. novembra. Ukoliko padne veći sneg, lanci su obvezni i ako imate zimske gume. Za slučaj da nemate opremu, kazna je 35 evra, a ako ugrozite sigurnost, policija može da vas kazni i 5.000 evra.

Nemačka

Zakon kaže da u vreme zimskih uslova (sneg i poledica) na vozilu moraju biti 4 zimske gume. Zanimljivo: zakon ne naglašava izričito minimalnu dubinu profila, a kaže i da letnje gume na koje su montirani lanci nisu primerene za vožnju. Kazna za neupotrebu zimske opreme je 40 evra, a u slučaju ugrožavanja saobraćaja najmanje 80 evra. Gornja granica nije propisana.

Italija

Zimska oprema je zakonom obavezna već od 15. oktobra u planinskoj pokrajini Aosta, dok u drugim pokrajinama nije određena kalendarski, već zavisi od vremenskih prilika. I na Apeninima vredi pravilo – 4 zimske gume sa najmanje 4 mm dubokim gazećim slojem ili 4 jednako dobre letnje, s pripremljenim lancima. U suprotnom preti kazna od 85 evra.

Francuska

Premda nema zakonom određenog datuma od kojeg je obavezno korišćenje 4 zimske gume s najmanje 4 mm dubokim profilom ili 4 jednake letnje sa pripremljenim lancima, uvek treba biti na oprezu, posebno putuje li se u planinska područja. Obaveza korišćenja nastupa istog trenutka kad nastupe zimski uslovi, tj. sneg na putu ili poledica, odnosno kad je obvezna upotreba označena znakom. Kazna za vožnju bez zimske opreme je 135 evra.

Izvor: b92