blog vest

Norvežani planiraju da grade plutajuće podvodne tunele

vest

Norvežani: Norveška vlada planira da izdvoji 25 milijardi dolara za ambiciozni projekat izgradnje više plutajućih podvodnih tunela. Oni će biti postavljeni u fjordove širom ove zemlje.

Tuneli bi se sastojali od dve paralalne “cevi”. U svakoj od njih saobraćaj motornih vozila odvijao bi se samo u jednom smeru. Za razliku od klasičnih podvodnih tunela, koji se grade na morskom dnu ili se buše u tlu ispod dna, norveški bi se nalazili na dubini od oko 30 m i bili bi pričvršćeni za masivne pontone na površini vode.


Ovo inžinjersko rešenje predloženo je, jer je u Norveškoj zbog velike dubine morskih zaliva (fjordova), od kojih su neki kilometar duboki, nemoguće graditi klasične tunele.

Plutajući tuneli predstavljali bi takođe alternativu mostovima, od čije izgradnje su Norvežani odustali zbog prevelike širine pojedinih fjordova. Ali i zbog nepovoljnih klimatskih uslova u Norveškoj kojima bi mostovi bili izloženi.

S obzirom da građevine ovog tipa do sada nikad nisu konstruisane, inženjeri tek treba da utvrde da li je ideju moguće sprovesti u delo.

U slučaju da se odobri njihova izgradnja, prvi automobili bi mogli da krenu kroz tunele tek oko 2035. godine

Izvor: B92
Preuzeo Atlas Servis pomoć 24h

Kopiraj: copy