blog vest

Nova pravila za registraciju vozila važiće od 5. jula

vest

Vozače u Srbiji od 5. jula očekuju nova pravila za registraciju vozila, jer počinje puna primena pravilnika iz 2018. o priključnim motornim vozilima i tehničkim uslovima za motorna vozila u saobraćaju, po kojem automobili na tehničkom pregledu moraju da ispune određene kriterijume za emisiju štetnih gasova.

Ukoliko automobili zbog prepravki dodatno zagađuju vazduh, neće proći tehnički pregled.

Prilikom tehničkog pregleda kod vozila sa dizel motorom biće proveravan sadržaj čađi u izduvnim gasovima, dok kod benzinskih motora pažnja će se posvetiti sadržaju ugljen-monoksida.

Prema Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkoj ispravnosti, stroži standardi važiće za sva vozila koja su u Srbiji prvi put registrovana posle 1. marta 2014. u odnosu na ona registrovana pre ovog datuma. Tako benzinski motori, prvi put registrovani do ovog datuma, moraju imati manje od 4,5 odsto ugljen-monoksida, pri broju obrtaja na praznom hodu motora. Vozila koja su prvi put registrovana posle 1. marta 2014. godine moraju imati manje od 3,5 odsto ugljen-monoksida.

U Srbiju se godišnje uveze i do 150.000 polovnih automobila. Ne postoje precizni podaci, ali se otprilike oko 2.300.000 vozila godišnje registruje, a njihova prosečna starost je oko 15-16 godina.

Izvor: telegraf.rs / novosti.rs
Foto: bhdijaspora

Kako bi Vam olakšali proveru vozila pre tehničkog pregleda, Atlasovi saradnici su pripremili ček listu sa važnim stavkama i detaljima kako da svoje vozilo pripremite za godišnji pregled:

Provera vozila pred tehnički pregled

Kopiraj: copy