Broj za naručivanje paketa - 061/3135333 SOS broj za pomoć na putu - 069/667667

Auto vesti

Novi zakon o saobraćaju – dobar ili loš?

Sreća pa je smrtna kazna davno ukinuta. Da nije, komisija koja predlaže pooštravanje saobraćajnih kazni naložila bi i streljanje za teže saobraćajne prekršaje.

Ovako nisu, ali će armija od dva miliona vozača u Srbiji biti, bez šale, stalno na nišanu.

Novi zakon o saobraćaju

Jer, od 1. januara trebalo bi da se primenjuju izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje će mnogima uterati strah u kosti, negodovanje a i turobni osećaj klasnih razlika…

Najcrnja predložena stavka je mogućnost oduzimanja vozila. U slučaju da odbijete da se podvrgnete alko-testu, ako imate više od dva promila alkohola i ako nemate vozačku dozvolu, ode automobil, policija ga pleni na licu mesta.

U teoriji moguće, u praksi, glupo do bola. Počev od toga da zapleniti „jugo” i luksuzni džip nije baš isto. I odredba o vozačima početnicima da ne smeju da voze automobil sa više od 80 kilovata je kao takva, i laicima smešna.

O ovim pitanjima se već vodila oštra rasprava i narod je pomislio da je tvrdoglava komisija iz jednog ministarstva koje nije MUP, a koja smišlja promene zakona odustala. Nije, što je očigledno.

Duplirane kazne su za čak 150 prekršaja! Oporavlja se budžet, pa misle i da narod ima za rasipanje.

Ako, na primer, vozite dete mlađe od 12 godina na prednjem sedištu, ili van dečjeg sedišta, pa i da ga majka drži u naručju, sledi kazna od 120.000 dinara! Tako i vozači koji budu uhvaćeni pijani ubuduće bi u zatvoru provodili minimalno 30 do 90 dana, a oni koji bi prekoračili brzinu, plaćali bi i do sto hiljadarki. Ako ne platiš – sledi zatvor.

Ostaje na snazi jedna diskretna izmena

Pri tom, ostaje na snazi jedna diskretna izmena i dopuna, doneta pre nekoliko godina, da oni koji imaju para, mogu da se nagode na sudu, da plate novcem zatvorske dane, poene, otkupe krivicu… I da voze dalje.

To su odmila nazvane klasne razlike zbog kojih je vozački plebs strahovito ljut.

A i alko-granica koja je bila do 0,5 promila, pa sada 0,3, a od Nove godine najverovatnije će biti 0,2. Nivo od 0,2 dostiže se vrlo lako, čak i da se ne pije već se pojede nekoliko šljiva, ili šaka grožđa…

Znate ono, vrenje u stomaku… Ukoliko takvog policija bude uhvatila da vozi sa 0,2 do 0,5 promila, moraće da plati 10.000 dinara, pri čemu će biti isključen iz saobraćaja na najmanje 12 sati. Policajci će tu biti u problemu jer gde da smeste i sprovedu tolike uhvaćene. A da one sa protekcijom puste da nastave.

Hoće li rigorozne izmene uspeti da smanje pogibije na našim putevima? Kopiranje restriktivnih odredaba od drugih zemalja koje nisu ni blizu našem podneblju i standardu pokazuju koliko su ljudi koji predlažu propise neodgovorni.

Reč je o pelješenju vozačkog naroda, a ne prevenciji i zaštiti. Sistem je, uostalom, već dokazao da život prosečnog Srbina ne vredi mnogo kaznenih poena. One parajlije koje gaze pešake na pešačkom prelazu odlukama sudova često ne budu krivi. Ili u najgorem slučaju dobiju simboličnu kaznu.

Izvor: politika.rs