blog vest

Od danas novi način naplate putarine

vest

Novi sistem za naplatu na autoputu Beograd-Subotica koji će vozačima doneti jeftinije putarine počinje sa radom od sutra, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

– Putarina će se u novom sistemu plaćati po pređenom kilometru, umesto fiksnog iznosa za celu relaciju – rekla je Mihajlović i naglasila da će se zatvoreni sistem naplate primenjivati od Stare Pazove do Siriga, gde će početi da rade četiri nove naplatne stanice, dok će putarine u proseku biti upola jeftinije.

Vozači putničkih automobila koji su sada plaćali 240 dinara putarinu do Novog Sada, sada će za istu relaciju plaćati 190 dinara. Oni koji se s autoputa isključe ranije, plaćaće samo za deo puta koji pređu, odnosno 60 dinara do Inđije, 70 dinara do naplatne stanice Maradik, 90 dinara do Beške, odnosno 130 dinara do Kovilja, stoji u saopštenju Ministarstva građevinarstva dostavljenom Tanjugu.

Na celoj deonici od Stare Pazove do Siriga, putarina za putničke automobile od sutra će umesto 570 dinara iznositi 290 dinara, za motocikle umesto 290 dinara koštaće 150 dinara, dok će vozači šlepera umesto 3.400 plaćati plaćati 1.760 dinara.

– Takav sistem je pravedniji prema vozačima, u skladu je sa preporukama Evropske unije i primenjuje se u većini evropskih zemalja. Niže cene neće umanjiti ukupne prihode od putarina, koji se ulažu u održavanje puteva u Srbiji . rekla je Mihajlović.

Povodom novog sistema za naplatu, potpredsednica vlade će sutra obići naplatnu stanicu Novi Sad – Jug gde će proveriti funkcionisanje novog sistema i razgovarati sa zaposlenima na naplatnoj stanici.

Izvor:mojnovisad.com

Kopiraj: copy