blog vest

Od Nove godine ukoliko se ne pomeri rok, neki vozači će imati dodatni trošak za zamenu starih tablica

vest

Zamena starih tablica. Za novu godinu ističe rok trajanja registarskih oznaka vozila izdatih tokom 2011. godine. Još se ne zna hoće li biti produžetka. Ukoliko bude zamene, u troškove će ući cena tablica, saobraćajne dozvole i nalepnice. To bi, po trenutnom cenovniku, vozače putničkih automobila moglo koštati 3.944 dinara. Preciznije, za zamenu registarskih tablica potrebno je 2.190 dinara. Na taj trošak treba dodati i novu saobraćajnu dozvolu, čija izrada košta 1.314 dinara i registracionu nalepnicu, koja je 440 dinara.

Naime, prvobitno je rok za zamenu tablica po novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja bio sedam godina. Na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i ministra Nebojše Stefanovića, 2017. validnost registarskih tablica produžena je za dve godine. Sada ističe taj rok od devet godina. MUP Srbije je potvrdio da će, kako sada stvari stoje, sve registarske tablice, koje navrše devet godina, morati da se zamene.

Zamena starih tablica po Pravilniku od 1. januara 2011.

Od 1. januara 2011. počeo je da se primenjuje Pravilnik o registraciji motornih i priključnih vozila kojim je propisan sadržaj, izgled i tehničke karakteristike registarskih tablica – podsećaju u resornom ministarstvu. Tim Pravilnikom je propisano da se registarske tablice izdaju na period od devet godina. Registarske tablice koje su izdate u toku 2011. godine, trebalo bi zameniti u 2020. godini.

S obzirom na to da je u Srbiji lane bilo oko dva miliona registrovanih vozila, to znači da će trošak zamene tablica, koje su ranije važile neograničeno, odnosno do zamene saobraćajne dozvole, iznositi 7,88 milijardi dinara.

Nevolje s registracijom zadesiće i vozači koji su na registarskim tablicama imali slova č, š, đ, ć, ž, w i y jer je, zbog mnogobrojnih problema sa tablicama koja sadrže slova sa dijakritičkim znacima, u julu 2017. doneta odluka da se ona izbace iz upotrebe. Ipak, naknadno je vozačima omogućeno da koriste tablice sa tim slovima do isteka registracije vozila i da ih tada zamene.

izvor: zastitnikpotrosaca.rs / foto:kurir.rs

Kopiraj: copy