blog vest

Od sledeće godine registracija vozila na osnovu vredosti, a ne kubikaže

vest

Registracija vozila trebalo bi da se od sledeće godine plaća na osnovu vrednosti, a ne kubikaže i to će, kako smatraju auto uvoznici, napokon otvoriti tržište četvorotočkaša veće zapremine motora.

Novinu u određivanju cene registracije vozila najavio je ministar finansija Dušan Vujović koji je najavio da će set novih zakona biti spreman do kraja ove godine. Vujović je rekao da je vreme za izmene poreskih zakona i naveo “primer plaćanja poreza na automobile koji je do sada bio po kubikaži vozila umesto da se računala vrednost”.

Trgovci automobila pozdravljaju ovu promenu.

Granica 2.000 kubika

– Zbog visine registracije tržište vozila sa više od 2.000 kubika je u poslednjih šest – sedam godina potpuno zamrlo, a takve automobile kupovale su jedino firme i pravna lica. Tako smo imali slučaj da, recimo, “audi 4,2” košta na pijaci između 1.000 i 2.000 evra, a da mu porez godišnje izađe čak 3.000 evra. Zato niko nije kupovao automobile jače kubikaže kakvi su “bmv”, “mercedes” ili “audi” jer registracija svake godine košta kao još jedno polovno vozilo. Očekujem da ova novina upravo otvori to tržište – objašnjava Milan Belin, iz grupacije “Reno – Nisan – Dačija Srbija”.

Koliko je trenutni cenovnik registracije vozila nelogičan dokazuje i primer koji navodi Dejan Potkonjak, glavni i odgovorni urednik magazina “Autobild”.

– Apsurdno je da se za novi, luksuzni “BMW X5 xDrajv”, koji vredi gotovo 60.000 evra, plaća porez od oko 10.500 dinara, dok vlasnik 10 godina stare “tojote RAV4” plaća 4,5 puta veći porez, odnosno oko 45.000 dinara! – priča Potkonjak.

Kako objašnjava, “caka” je u nekoliko stotina kubnih centimetara – ili čak i manje! – na magičnoj granici od dve litre radne zapremine koja je kod nas i dalje aktuelna, iako nije u skladu sa tehnološkim razvojem vozila.

Automobili sada zbog modernih tehnologija razvijaju veće snage iz mnogo manje radne zapremine.

Šta će biti kriterijum vrednosti vozila?

Novi cenovnik registracije vozila biće svakako pravedniji, međutim i dalje ima nejasnoća.

– Postavlja se samo pitanje koja će se vrednost automobila uzimati kao kriterijum prilikom određivanja automobila. Da li kataloška vrednost AMSS-a ili faktorna ustanovljena, recimo, prilikom uvoza i sklapanja fakture? Smatram da je najbolje da se registracija određuje na osnovu snage, a ne kubikaže motora – naglašava Belin.

Porez na luksuz tema već godinama

Inače, ukidanje uredbe o registraciji vozila po kubikaži godinama je predmet negodovanja vozača u Srbiji i dosad je više puta apelovano da se izmeni, jer je tehnološki odavno prevaziđena.

Ovaj “porez na luksuz” uveden je 2009. godine pod izgovorom svetske ekonomske krize. Ukidanje nepopularne uredbe prvi put je razmatrano 2011, a prošle godine se mesecima razvlačilo kao tema. Kao što biva, sve se završilo na pričama.

Tokom rasprava o izmeni uredbe o “porezu na luksuz” dosad je provejavao stav da se uvede oporezivanje na osnovu relevantnijih faktora, kao što su konjske snage, početna cena vozila, godište…

Izvor: mojnovisad.com

Kopiraj: copy