blog vest

Pametni telefon sada i kao ključ automobila

vest

„Perfectly Keyless“ je sistem kompanije Bosch koji pretvara pametni telefon u ključ od automobila.

Dok se vozači približavaju svojim vozilima, senzori u vozilu identifikuju njihove pametne telefone.

„Kada se ova identifikacija izvrši, vozilo se otključava bez potrebe za fizičkim ključem. Isto tako, nije potreban nikakav ključ za pokretanje motora ili ponovno zaključavanje automobila po završetku vožnje“, objašnjava Harald Kreger, predsednik odseka Bosch Automotive Electronics.

Vlasnici vozila takođe mogu da koriste aplikaciju da drugim vozačima daju dozvolu za korišćenje svojih vozila. U bezbednom procesu koji je zaštićen od neovlašćenog pristupa, dodatni virtuelni ključ se šalje na druge pametne telefone putem „cloud-a“.

Da bi koristili „Perfectly Keyless“ digitalni automobilski ključ, vozači preuzimaju aplikaciju za svoje pametne telefone i povezuju svoje automobile sa aplikacijom. Kada to urade, pametni telefon generiše jedinstvenu šifru koja odgovara digitalnom kodu njihovog vozila.

„Perfectly Keyless“ koristi bežičnu vezu sa senzorima kako bi izmerio koliko se daleko pametni telefon nalazi i identifikovao šifru, navodi kompanija Bosch.

Kada je rastojanje između vozača i vozila manje od dva metra, vrata automobila se otključavaju. Čim je vozilo otključano, aktiviraju se sva unapred određena pojedinačna podešavanja, kao što su ona za retrovizore i položaj sedišta.

A ako „Perfectly Keyless“ detektuje da je pametni telefon u vozilu, dovoljno je samo pritisnuti dugme start – stop da bi se pokrenuo motor.

Kada vozač izađe iz automobila na kraju vožnje, sistem nastavlja da vrši virtualni nadzor nad pametnim telefonom. Kada se vozač i telefon udalje više od dva metra od automobila, automobil se automatski zaključava. Tad sistem šalje potvrdu vozačevom pametnom telefonu.

Bosch navodi da će proizvođači automobila morati da instaliraju senzore za blizinu i kontrolnu jedinicu kao standardnu opremu u svojim vozilima. Ovi senzori mere koliko je vozačev pametni telefon udaljen od automobila. Takođe detektuju i smer iz kog se vozač približava.

Ako je pametni telefon izgubljen, a sa njime i aplikacija, digitalni ključ se može deaktivirati na mreži. Ovim se blokira pristup vozilu, kako za ovlašćene osobe, tako i za treća lica.

Kako navode u kompaniji Bosch, sistem je podržan na uređajima sa svim uobičajenim operativnim sistemima.

Izvor: n1info

Kopiraj: copy