blog vest

Smartfon uskoro zamenjuje ključeve od automobila?!

vest

Smartfon umesto ključeva. Da će klasičnim ključevima i bravama uskoro doći kraj, bilo je izvesno kada su proizvođači automobila počeli ove predmete da svode na priveske sa ugrađenom elektronikom. Ipak, čak i u takvom obliku, to su i dalje bili ključevi.

Međutim, plan kompanije Volvo da od 2017. počne da eliminiše automobilske ključeve u fizičkom obliku, nagoveštava da bi auto-industrija u bliskoj budućnosti takođe mogla da krene stopama švedske marke. Prema ovoj ideji, funkciju otključavanja automobila i startovanja motora preuzeće smartfon – Volvo to naziva “digitalni ključ”.

“Digitalni ključ” je u osnovi aplikacija pomoću koje će vlasnici “komunicirati” sa svojim vozilom, a veza se ostvaruje pomoću Bluetootha. Osim otključavanja i zaključavanja automobila, otvaranja prtljažnika i startovanja motora, aplikacija omogućava vozaču da pomoću svog mobilnog telefona koristi više vozila, ali i da svoj “digitalni ključ” podeli sa drugim korisnicima (članovima porodice i sl.) bez potrebe da se fizički sretne sa njima.

Smartfon umesto ključeva: Pogledajte kako ćemo u budućnosti otključavati i koristiti svoje automobile:

Izvor: B92.net
Preuzeo Atlas Servis pomoć na putu 24h

Kopiraj: copy