blog vest

Srbija odustala od vinjeta

vest

Vinjete, iako ranije nekoliko puta najavljivane kao mogući model naplate putarine u Srbiji, definitivno će sačekati neka nova vremena. U Ministarstvu saobraćaja tvrde da se ovaj sistem “nalepnica” pokazao kao nepravedan prema vozačima koji povremeno koriste kraće delove auto-puta i onima koji su u tranzitu. Jer, vinjete se u većini zemalja koje su ih uvele kupuju za vožnju tokom nedelju dana. To onima koji samo jednom prolaze određenom destinacijom na putu do odredišta, nikako ne odgovara.

Vinjete se ne isplate?

Uvođenje vinjeta se ne isplati ni državi, jer bi ubirala manje prihoda. Od njih imali bi korist vozači koji često, ili svakog dana koriste auto-put.

Za putovanje kroz Srbiju, od Subotice do Preševa, vozači u jednom smeru moraju da izdvoje 1.480 dinara, odnosno oko 12 evra, dok, na primer, u Sloveniji vinjeta za vožnju auto-putem za nedelju dana košta 15 evra. U Slovačkoj je cena 10 evra, a u Austriji 8,7 evra za neograničen broj prolazaka tokom sedam dana.

Nadležni u Srbiji su se opredelili za naplatu po pređenom kilometru. Da će tako i ostati, svedoče najave iz “Puteva Srbije”, da će tokom ove godine biti otvoreno 11 novih naplatnih rampi.

– U drugim zemljama koje su ih uvele, vinjete nisu opravdale prvobitne planove i očekivanja – tvrde, za “Novosti”, u Ministarstvu saobraćaja. – Pokazao se gubitak u prihodu u odnosu na zatvoren sistem naplate putarine. Model naplate po pređenom kilometru koji se primenjuje u Srbiji se po smernicama EU tretira kao pravedan model.

Izvor: novosti.rs

Preuzeo Atlas24h pomoć na putu

Kopiraj: copy