blog vest

Šta prvo preduzeti kada se auto pokvari na putu?

vest

Kada se iznenada u vožnji začuje glasan neobičan zvuk, upali se lampica za motor ili neke druge lampice, auto izgubi snagu ili se jednostavno ugasi… shvatate da morate da se zaustavite, milom ili silom. Međutim – to može da bude veoma opasno i rizično naročito na putevima gde se brzo vozi.

Zato postoji procedura koju treba ispratiti da biste maksimalno smanjili taj rizik.

Čak i ukoliko pored puta ima dovoljno mesta da bar pola auta uklonite sa asfalta, situacija je i dalje opasna.

Zato uradite sledeće:

1. Odmah upalite sva četiri migavca – i pre nego što se zaustavite!

2. U zavisnosti od vrste puta i kvara, pokušajte da dođete do što bezbednijeg mesta na kojem možete da se zaustavite – prvenstveno što dalje od nepregledne krivine, prevoja ili tunela.

3. Zaustavite auto što više uz desnu ivicu kolovoza.

4. Upalite sva četiri migavca – ponavljamo za svaki slučaj, osim ukoliko kvar nije takve prirode da migavci ne rade.

5. Ukoliko je noć, upalite i poziciona svetla.

6. Ubacite menjač u „prvu“ i povucite ručnu kočnicu – možda ste na blagoj nizbrdici koju niste ni primetili, a zbog kvara ste menjač izbacili u „ler“, tako se zaustavili i zbog stresa potpuno zaboravili da obezbedite da auto ostane u mestu.

7.  Obucite reflektujući prsluk – on treba  da bude u kabini, a ne u prtljažniku, kako biste u ovakvim situacijama mogli da ga obučete bez izlaska iz auta.

Napomena: Po zakonu morate da imate samo jedan prsluk, ali nije loše imati više komada i za saputnike, pošto će vam možda oni pomagati da odgurate auto na bezbednije mesto, da ga zakačite za drugi auto kojim ćete da ga odšlepujete i slično.

8. Pre izlaska iz auta dobro proverite situaciju, tj. da li nailaze vozila iza vas, naročito ako ste na nekoj deonici na kojoj se brzo vozi.

9. U slučaju potrebe, očistite migavce i druga svetla od od snega, blata ili prašine da bi se što bolje videli.

10. Postavite sigurnosni trougao na udaljenost od najmanje:

  • 50 metara van naselja
  • 10 metara u naselju

Ovo su minimalne udaljenosti po zakonu – ako su loši vremenski uslovi (magla, kiša… ), naročito sa klizavim asfaltom, možete da stavite trougao i dalje kako bi drugi vozači mogli blagovremeno da uspore ili se zaustave.

11. Ukoliko ne pada kiša/sneg, dobra ideja može da bude da otvorite prtljažnik – tako će sa veće udaljenosti biti uočljivije da je vaš auto zaustavljen.

12. Sklonite se sa kolovoza – ali ne sedajte ni u automobil. Stanite negde sa strane. Isto važi i za putnike. U automobilu nisu bezbedni.

13. Pozovite Atlas24H pomoć na putu preko SOS broja 069/667667 i stižemo u najkraćem roku do vas.

Napomena: Ukoliko je razlog za zaustavljanje bilo oštećenje gume/felne ili nekog drugog dela, nakon što ste naleteli na neki opasan predmet (cigla, kamen, armatura, komad metala…), a odmah zatim se na licu mesta sasvim „slučajno“ stvorio kamion šlep službe, budite ubeđeni da je reč o drumskoj prevari. U tom slučaju, recite da ste već zvali drugu šlep službu, zapišite registarski broj kamiona, pokušajte da ga slikate tako da prevarant to ne primeti (zbog vaše bezbednosti) i zovite policiju čim se udalji.

Izvor: polovniautomobili.com / redakcija

Kopiraj: copy