Broj za naručivanje paketa - 061/3135333 SOS broj za pomoć na putu - 069/667667

Auto vesti

Šta raditi kad stane automobil?

Većina vozača kad ostane bez goriva ili im se dogodi manji sudar, prvo izađu iz automobila. Ovo ponašanje ne samo da je pogrešno već je i veoma opasno. Zato je najvažnije da prvo uključite sva četiri pokazivača pravca. Reflektujući prsluk najbolje je da držite u kabini automobila,na dohvat ruke, a ne u gepeku jer je sigurnije da ga navučete dok ste za volanom. Tek kad ste sebe učinili vidljivijim za druge izađite iz automobila i postavite sigurnosni  trougao.

Policijski izveštaji su prepuni nesrećnih slučajeva ljudi kojima se pokvario automobil pa su, prinuđeni, morali da stanu na putu, a dok su izlazili ili se kretali pored pokvarenog automobila na njih su naletela druga vozila. Ne dopustite da vas ovakve situacije dočekaju nespremne i dobro se informišite kako da se najbolje zaštitite ako vam automobil stane na putu. Prema važećim propisima trougao mora biti postavljen na kolovoz najmanje na 50 metara ukoliko ste na auto-putu, odnosno  na 10 metara ukoliko vas je nevolja zadesila u naselju.

Ukoliko telefonom hoćete da pozovete šlep službu ili saobraćajnu policiju nemojte stajati na putu, već se pomerite iza bankine na sigurnu udaljenost. Isto važi i za ostale putnike. Ako ste u mogućnosti signalizirajte rukama ostalim vozačima, jer ćete ih na taj način upozoriti da smanje brzinu.

Postoji još jedna stvar koju treba imati u automobilu jer u nezgodnim situacijama može puno da pomogne. Radi se o žutom rotacionom svetlu. Iako se niti u jednom propisu ne spominje kao deo obavezne opreme, žuta rotacija omogućava da budete jasno uočljivi svim vozilima koja se približavaju.

Treba imati na umu da je upotreba žutog trepćućeg svetla dozvoljena samo kao upozorenje za prinudno zaustavljeno vozilo, saobraćajnu nezgodu ili prepreku na putu. Rotacija u postolju ima magnet pa se krajnje jednostavno postavlja na krov automobila, a povezuje se preko mesta za upaljač. Žuta rotacija može se nabaviti preko interneta, a cena je oko 20 evra.

Ipak, upamtite: zloupotreba žutog svetla kažnjava se od 6.000 do 20.000 dinara.

Izvor: mojauto.rs