blog vest

Stigao je novembar i sezona zimskih guma

vest

Temperature su već prikladne za zimske gume, i ništa nećete dobiti čekanjem da letnje zamenite, nego izgubiti.

Podsećamo da je upotreba zimskih guma na sva četiri točka obavezna od 1. novembra do 1. aprila, ako na putu ima snega, leda ili poledice, a dubina šare na gazećem sloju na pneumaticima mora biti minimum 4 mm.

Mnogi ne znaju da letnja guma slabije prianja već ispod +7 Celzijevih stepeni, a to može biti već sledećih jutara i večeri. Pri niskim temperaturama, drastično se smanjuje prianjanje letnjih guma na podlogu, bitno produžava zaustavni put te znatno lakše dolazi do proklizavanja. Time se otežavaju pokretljivost i upravljivost automobila, a svako skretanje ili kočenje postaju opasni. Kod zimske gume gazni sloj izrađen je od mekšeg materijala, koji bitno povećava prianjanje na kolovoz i „hvatanje“ na asfalt. Na klizavoj podlozi automobil na zimskim gumama je „drugi automobil“, neusporedivo upravljiviji, sigurniji i svaki sledeći dan do sredine aprila imat će dane s temperaturama nižim od +7 Celzijevih stepeni, a vozač će se suoči s desecima opasnih situacija.

Zamena guma košta u proseku od 500 do 1.000 dinara po točku, dok se cene zimskih pneumatika kreću od 3.500 do 20.000 dinara, u zavisnosti od tipa vozila i proizvođača. Pored same cene guma, tu su troškovi montaže i balansiranja. Cena zavisi od dimenzija točka i mesta gde obavljate montažu, tako da mogu da postoje osetne razlike u ceni.

Ukoliko nemate zimske gume, ne rizikujete samo da platite kaznu, već i kompletnu štetu ako izazovete udes – zato što se auto u takvim uslovima bez zimskih guma smatra tehnički neispravnim, što znači da lako ostajete bez obaveznog osiguranja. Ova problematika nije baš jednostavna kao što mnogi misle, a to može skupo da vas košta.

Kopiraj: copy