blog vest

Stručnjaci preporučuju zamenu zimskih guma usled toplijeg vremena u Srbiji

vest

Vanredno stanje sa kojim se susreće celi svet zbog COVID19 ne bi trebalo da bude izgovor za nesigurnu vožnju! Kao i svake godine u ovom periodu, vreme je za zamenu zimskih u letnje gume, a preporučuje se primenjivanje pravila “Sedam stepeni“…

Kada temperatura na otvorenom dostigne oko 7°C, letnje gume bi trebalo da se “vrate u igru”. S obzirom na to da je u Srbiji danima toplo vreme, oko 20 stepeni celzijusa i pošto se život polako vraća u uobičajenu rutinu, trebalo bi organizovati odlazak kod lokalnog prodavca guma ili vulkanizera i spremiti automobil za proleće i leto.

U poslednje dve nedelje povećana je potražnja za zamenom zimskih za letnje gume, a obzirom da neki servisi nisu radili, ili su radili sa pola radnih kapaciteta, dešavala su se i manja čekanja za zamenu pneumatika. Celokupna situacija sa epidemijom stvara dodatni izazov, ali prateći sva pravila bezbednosti trebalo bi da vrši dezinfekcija svakog dana i poštuju propisana rastojanja između ljudi. Servisi svakako pozivaju ljude da nastave da menjaju gume, pre svega zbog bezbednosti na drumu koja je svima prioritet.

Nekoliko razloga zbog kojih letnje gume treba da budu vaš izbor tokom letnjih meseci:

1. LETNJA GUMA PRUŽA VEĆU BEZBEDNOST U TOPLIJEM DELU GODINE
Letnje gume su napravljene od specijalnih gumenih jedinjenja koja su tvrđa u poređenju sa zimskim jedinjenjima. Veća tvrdoća profila znači manju deformaciju blokova u profilu gazećeg sloja. U letnjoj sezoni, pri većim temperaturama, to dovodi do mnogo boljih performansi u poređenju sa zimskim gumama, ali i kraći put kočenja. To znači da letnje gume nude veću sigurnost na visokim temperaturama. Zbog svoje preterane mekoće, zimske gume pri letnjim temperaturama znaju čudno da se ponašaju u krivinama i da dovedu do zanošenja i proklizavanja automobila.

2. EKOLOGIJA I EKONOMIČNOST
Letnje gume imaju niži otpor kotrljanja od zimskih guma. To poboljšava efikasnost i samim tim smanjuje potrošnju goriva, čineći ove gume ekološkim i ekonomičnijim – za planetu i za novčanik.

3. SMANJUJU BUKU
Letnje gume proizvode manji nivo buke u odnosu na zimske. Profil gazišta u letnjim gumama je mnogo tvrđi i manja je deformacija materijala. To smanjuje nivo buke i letnje gume čini mnogo boljim izborom kada govorimo o udobnoj vožnji.

4. OTPORNOST NA VISOKIM TEMPERATURAMA
Letnje gume izrađuju se od smese koja je dizajnirana za širok raspon temperatura i različite uslove na putu. Vožnja zimskih guma na regionalnim putevima na kojima se nalaze kamenčići može rezultirati habanjem i napuklinama gazećeg sloja. Zimske gume su mnogo sklonije mehaničkim rezovima zbog mekoće materijala. Ako ih duži vremenski period vozite po užarenom suncu, zimske gume mogu da se “ispeku” i da izgube svoja meka svojstva, što znači da potpuno gube funkciju zimskog pneumatika i tako postanu neupotrebljive u zimskim mesecima.

Izvor: automagazin.rs

Kopiraj: copy