blog vest

Žene bolji vozači? Evo šta kaže statistika!

vest

Žene vozači. Često se u javnosti vode polemike o tome ko je bolji za volanom, muškarci ili žene. Verovatno se svi pripadnici oba pola nikada oko toga neće složiti.

Rađen je veliki broj studija na ovu temu i pogledajmo kakva je statistika… Prenećemo rezultate američkih i britanskih istraživanja kao najrelevantnijih zbog približno istog broj muških i ženskih vozača u ovim zemljama.

Američka studija prikazala je da u nesrećama sa smrtnim ishodom učestvuje 71% muškaraca, odnosno 29% žena. Takođe, dokazano je da skoro duplo više muškaraca mlađih od 34 godine pogine usled brze vožnje naspram žena iste dobi, a muškarci su imali i veće izglede da piju i voze.

U Engleskoj brojke su slične u kontekstu nesreća, dok su Englezi četiri puta skloniji da voze pod uticajem supstanci i alkohola.

Naručite Atlas24h Nacionalni paket pomoći na putu kako bi bili bezbrižni za volanom tokom cele godine. Samo 3,990 dinara godišnje!

 

 

Kakva je situacija sa prekršajima?

 

Nažalost po muškarce, ne ide im dobro ni u ovom aspektu.

82% prekršaja za brzu vožnju naprave muškarici po studiji ministarstva. Da je vozilo pod dejstvom alkohola barem jedanput priznalo je 8.1% muškaraca, naspram 4.2% žena. No, u porastu je broj osuđenih žena za ovaj prekršaj, naročito u dobi preko 40 godina.

Postoji nekoliko faktora i objašnjenja zbog čega je statistika o saobraćajnim nesrećama nepovoljnija po muškarce…

Jedan od glavnih razloga je to što muškarci prosto voze dalje i duže relacije. U Engleskoj prosečan muškarac pređe 7.200 milja godišnje, dok žene prelaze oko 5.800. Takođe, i kada zajedno putuju, žene su češće na mestu suvozača od muškaraca.

Sledeći razlog je svakako odnos prema vožnji i putovanjima. Simulirajući eksperimenti su pokazali da su muškarci generalno agresivniji, oštrije i rizičnije ulaze u krivine, menjaju trake i jače ubrzavaju.

Sledeća studija je zabeležila da su muškarci češći učesnici u sudarima na otvorenom putu, lančanim sudarima, usled preticanja ili smanjene vidljivosti. Interesantno je da je su žene prestigle muškarce u broju nesreća u zoni raskrsnica ili skretanjima, čak do 7%. Po ovoj studiji muškarcima se pripisuje češća besna vožnja i rizičan stil vožnje. Žene su strpljivije i pažljivije na putu.

Što se tiče utisaka o sebi na putu, muškarci imaju dosta bolje mišljenje. U procentima 51% njih misli da su sigurniji vozači od proseka, u odnosu na 39% žena. Oni takođe u većem broju misle da su ograničenja brzina prespora na svim tipovima puteva.

Da li je ovaj „opušteni“ stav koji muškarci imaju potencijalni krivac i za veće brzine kojima voze i izazivanje nesreća? Sasvim moguće, ali to svakako nije slučaj kod svakog muškog vozača jer, naravno, svako ima svoj stil i navike u vožnji.

 

 

Žene vozači – Šta je sa Moto trkama?

 

Nedavna studija o takmičarskoj vožnji pokazala je kako nema razlike u fizičkoj spremi između profesionalnih muških i žene vozači Motorsport trka. Ali i da žene imaju veće šanse biti brže od muških protivnika, ako treniraju u istim uslovima. U tom je sportu posebno je uvreženo mišljenje da žene teže podnose uvete poput visokih temperatura, posebno za vreme menstruacija, međutim ispitavanja su ga demantovala. Tim su povodom naučnici sa Univerziteta Michigan State University kod tri vozača i tri vozačice uporedili otkucaje srca, telesnu temperaturu i količinu stresa koju im uzrokuju velike vrućine. Njih se šestoro ocenjivalo kroz dve etape vožnje, prvo s otvorenim, pa sa zatvorenim kokpitom. Voditelji studije su objasnili da sa sigurnošću mogu tvrditi kako se žene za volanom snalaze jednako dobro, ili čak bolje od muških kolega.

 

 

Žene vozači Atlas

Izvor: srbijadanas.com, 
osv.ltd.uk
Kopiraj: copy