Broj za naručivanje paketa - 061/3135333 SOS broj za pomoć na putu - 069/667667

Auto vesti

Svaka promena na vašem automobilu se mora prijaviti MUP-u

Kako kažu nadležni, to nije nikakav hir nego jednostavno primena važećeg Zakona o bezbednosti saobraćaja, odnosno Pravilnika o ispitivanju vozila, koji je poslednje izmene pretrpeo još početkom 2015. godine.


Vozači koji dođu sa bilo kakvom bitnom izmenom na automobilu na tehnički pregled moraju da imaju i odgovarajuću dokumentaciju, potvrdu ili atest. Tu nema ništa sporno„, kaže predsednik Udruženja tehničkih pregleda Srbije Trifun Stojanović.

Pravilnik o ispitivanju vozila kaže da je „prepravljeno vozilo“ svako vozilo na kom su izvršene promene konstruktivnih karakteristika kojim se menja namena ili vrsta vozila, ili deklarisane tehničke karakteristike vozila, uređaja i sklopova kao i ostali vidovi prepravki koje se mogu uočiti.

To znači da sve što je u saobraćajnoj dozvoli navedeno mora da bude potvrđeno i na tehničkom pregledu. Pojam prepravki vozila je dosta širok i obuhvata ne samo ugradnju TNG ili CNG uređaja, već i lepljenje tamnih folija na stakla vozila.

Zakon je tu jasan: svaka prepravka, od ugradnje opreme za auto-plin, do na primer skidanja krova vozila za pravljenje kabrioleta mora da prvo ima dozvolu proizvođača za željene prepravke, a zatim i odgovarajuće ateste ovlašćenih ustanova, poput na primer Mašinskog fakulteta ili Centra za motorna vozila AMSS.

To se odnosi i na masu vozila. Nije isto da li imate rezervoare za CNG ili ne u „gepeku“ vozila, zadnja sedišta ili ne. Ili, ugrađen kip-uređaj. Bitno izmenjena masa utiče i na vozne karakteristike poput dužine traga kočenja„, kaže Dragan Zorić, iz jednog beogradskog centra za tehnički pregled i dodaje: „Vozači dođu automobilom iz kog su izvadili TNG uređaj i sami kada zatražimo da imaju odgovarajuću potvrdu nađu se u čudu“

Izvor: Novosti