blog vest

Tablice će, ipak, važiti trajno!

vest

Neće biti dodatnog produženja važnosti registarskih oznaka. Prvobitna ideja je bila da se produži rok važenja registarskih oznaka sa sedam godina na devet.

Umesto produženja važenja registarskih tablica za automobile za još dve godine, kako je prvobitno bilo najavljeno, priprema se uredba po kojoj će one važiti dokle god su neoštećene, saznaju “Večernje novosti”.

Naime, posle pisanja ovog lista o obaveznoj zameni registarskih tablica za automobile, podigla se velika prašina u javnosti, vozači su bili ogorčeni, smatrajući da ih čeka još jedan, bespotreban harač.

Kako “Večernje novosti” podsećaju, prema važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja Srbije (ZOBS) rok za zamenu tablica je sedam godina, a kako je najveći broj vozila od oko 2.000.000 koliko ih je registrovano u Srbiji, to uradio 2011. godine, jasno je da bi shodno slovu zakona već od 1. januara 2018. vozači morali da izdvoje oko 4.000 dinara za zamenu saobraćajne dozvole, dobijanje nalepnice i zamenu tablica.

Brzo je reagovao ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović koji je najavio donošenje uredbe o produženju roka važnosti tablica za još dve godine.

Međutim, kako su “Večernje novosti” nezvanično saznale od te ideje se odustalo i posle obimne analize, koja se ticala kvaliteta tablica i njene vidljivosti, odlučeno je da se rok važenja tablica ne ograničava i da one budu u upotrebi sve dok su neoštećene.

– Bilo je sasvim logično da se donese ta odluka – kaže Damir Okanović direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja – Treba da se izmeni pravilnik o registraciji pa očekujem da će ministar ovu uredbu doneti veoma brzo.

Posle odluke o produženju važenja registarskih tablica za automobile, vozači u Srbiji bi mogli da očekuju i da se uskoro promeni način oporezivanja vozila. Naime, kako je to najavljivao krajem prošle godine ministar finansija Dušan Vujović trebalo bi da se napusti stari sistem oporezivanja o kubikaži (“porez na luksuz”) i da se naplaćuje porez na osnovu stvarne vrednosti vozila, prenose “Večernje novosti”.

Izvor: mojnovisad.com

Kopiraj: copy